Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Historioitsija Jussi Jalosen mukaan ei haettu syyllisiä vaan kokonaiskuvaa, ja siinä onnistuttiin.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) lyttää blogissaan viime viikolla julkaistun selvityksen suomalaisista SS-sotilaista vuosina 1941–1943. Suomalaiset SS-sotilaat osallistuivat hyvin todennäköisesti osana saksalaista SS-joukkoa juutalaisten, muiden siviilien ja sotavankien surmaamiseen, kertoo valtioneuvostolle luovutettu selvitys.

Puolustusministeri kutsuu blogissaan itseään historiantutkijaksi ja kirjoittaa olevansa tyytyväinen, että historiaa tutkitaan. Nyt julkaistulle selvitykselle hän ei kuitenkaan anna mitään arvoa.

”Nyt julkaistussa selvityksessä suomalaisista SS-vapaaehtoisista ei käsitykseni mukaan esitetä yhtään uutta todistetta, että suomalaiset olisivat syyllistyneet sotarikoksiin taikka osallistuneet juutalaisvainoihin. Siksi pidän epäoikeudenmukaisena, että heidän päälleen heitetään epäilyksen varjo ilman todisteita”, Niinistö kirjoittaa.

”Oikeusjärjestelmässä noudatetaan sitä periaatetta, että syytetty on syytön kunnes toisin todistetaan. Mielestäni tämä sopii myös historiantutkimukseen”, ministeri päättää.

Sotahistorioitsija, vuoden tieteentekijä 2018 Jussi Jalonen kommentoi ministerin näkemyksiä Twitter-ketjussa. Hän pitää selvitystä kriittisenä ja asiallisena, kriittisenä myös uusinta tutkimusta kohtaan.

ILMOITUS

Myös uutta tietoa tulee esiin:

Jalonen pitää selvityksen antamaa kokonaiskuvaa vivahteikkaana. Se nostaa asiasta käydyn keskustelun sellaiselle tasolle kuin pitääkin.

Jalosen mukaan Niinistöllä ”taitaa olla nyttemmin vähän hakusessa, mistä historiantutkimuksessa on kyse. Selvityksessä ei haettu syyllisiä, vaan uutta tietoa, uutta kokonaiskuvaa. Ja se saatiin”.

Jalonen myös kysyy, käyttääkö Niinistö asemaansa moittiakseen historiantutkimusta poliittisin perustein.