Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kommentti: Haamuhoitajat säästävät hoivabisneksessä kustannuksia varovasti arvioiden 50 000 euroa per henkilötyövuosi.

Paljastuneet väärinkäytökset, puutteellinen hoiva ja haamuhoitajien kirjaaminen hirvittävät. Hoivaskandaalien taustalla on vahva bisnesajattelu, joka on jyrännyt hoivan perusajatuksen hyvästä hoidosta. Moni on helpottunut, että ”mätäpaise vihdoin purkautuu”, kuten eräs alan ammattilainen totesi minulle.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen arvioi Ylen haastattelussa, että ”vanhustenhoitoskandaalin likaisimmat temput ovat todennäköisesti melko pian hänen virastonsa työpöydillä tutkittavana”. Myös rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta toivoo poliisilta aktiivisuutta (HS 12.2.)

Toiviainen on pohtinut yhteydenottoa poliisiin, mikäli poliisi ei omatoimisesti aloita tutkintaa. Poliisi ei ainakaan vielä ole aloittanut tutkintaa. Poliisihallinto muistuttaa, että valvontaviranomainen on puuttunut jo epäkohtiin. (HS 12.2.)

Valtakunnansyyttäjä on pohtinut yhteydenottoa poliisiin, mikäli poliisi ei omatoimisesti aloita tutkintaa.

Edetään siis marssijärjestyksen mukaan. Valvira ja aluehallintoviranomaiset valvovat hoivakoteja. Lisäksi kunnat tekevät omaa valvontaansa.

Riittääkö tämä? Ei näytä riittävän.

ILMOITUS

Haamuhoitajilla tehdään rahaa säästämällä palkkakustannuksista

Vanhuskeskustelussa ovat nousseet vahvasti esiin haamuhoitajat. Esimerkiksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimessa hoivan vakanssin kustannukseksi lasketaan noin 50 000 euroa.

Yksi haamuhoitaja tienaa siis parhaimmassa tapauksessa noin 50 000 euroa vuodessa. Kaksi haamuhoitajaa tekee jo 100 000 euroa jne. Mitä enemmän haamuhoitajia, sitä enemmän hoivayritys säästää kustannuksista.

Käytössä on ollut monia keinoja: ei-ammattilaisia on merkitty hoivatyöhön vuorolistoille, hoivatyöntekijät ovat joutuneet tekemään siivousta ja pyykkäystä tai työvuorossa on ollut työntekijöitä, joita ei ole yrityksen palveluksessa.

Tänään Tehy kertoi Attendon säästökäytännöistä. Maaliskuussa 2017 Attendo käynnisti yt-neuvottelut, jotka koskivat lähes 70 vastaavan sairaanhoitajan tehtävän poistamista ikäihmisten palveluista. Vastaavan hoitajan tehtävät lakkautettiin ja jaettiin osittain yksikönjohtajille. Vastaaville hoitajille yhtiö oli tarjoamassa hoitajan tai ohjaajan työtä.

Kaikilla näillä keinoilla on kierretty hoiva-alan ammattilaisten palkkauksia – ja samalla haettu yrityksen voittoa.

Johtoportaan vastuuta syytä tutkia

Toiviaisen korvaan särähtävät hoitoresurssien alimitoitukset ja mahdollisesti väärin annetut tiedot.

– Jos tällaisella erehdyttämisellä on saatu taloudellista hyötyä, asian rikosoikeudellista puolta olisi kyllä syytä lähteä selvittämään.

Hänestä myös hoivayritysten johtoportaan vastuun selvittämistä syntyneistä tilanteista.

Toiviaisen huolella on julkisuuden mukaan todellista pohjaa ja perusteita myös rikosoikeudelliseen tutkintaan. Esimerkiksi Tehyn mukaan Attendo on lähettänyt hoivakotien johtajille niin sanotun tarkastuslistan, jonka avulla pyritään korjaamaan puutteet.

Listan avulla Attendo pyrkii tarkastamaan mitkä asiat on oltava kunnossa pikaisesti, koska kunnat tekevät nyt yllätystarkastuksia toimipisteisiin.

Tiedossa on, että yllätystarkastukset ovat paljastaneet puutteita ilmoitettuja paremmin. Resurssien paikkaaminen tarkastusten varalta saattaakin olla laajempaa, kuin mitä on julkisuudessa kerrottu.