Lehtikuva/Timo Aalto

Hoivajätti laittaa hoivakodin johtajien päät pölkylle asioista, joihin he eivät ole saaneet vaikuttaa, syyttää Tehy.

Viime viikkojen yksityisiin hoivakoteihin kohdistuneen kohun johdosta Attendo on alkanut puhdistaa mainettaan kyseenalaisilla keinoilla, syyttää Tehy.

Ammattiliiton mukaan Attendo on lähettänyt hoivakotien johtajille niin sanotun tarkastuslistan, jonka avulla pyritään korjaamaan puutteet. Listan avulla Attendo pyrkii tarkastamaan mitkä asiat on oltava kunnossa pikaisesti, koska kunnat tekevät nyt yllätystarkastuksia toimipisteisiin.

Attendon hoivakotien johtajia on kehotettu muun muassa varmistamaan, että henkilöstömitoitus vastaa toimiluvassa sekä tilaajan puitesopimuksessa olevaa mitoitusta. Tehyn mukaan Attendo on kuitenkin aikaisemmin nimenomaan ohjeistanut, että henkilöstöä ei saa olla liikaa verrattuna asiakkaiden määrään.

– Mediamylläkkää yritetään nyt hallita sillä, että hoivakodin johtajien päät lyödään pölkylle asioista, joihin he eivät ole yrityksestä huolimatta saaneet vaikuttaa, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Vastaavat sairaanhoitajat pois

Maaliskuussa 2017 Attendo käynnisti yt-neuvottelut, jotka koskivat lähes 70 vastaavan sairaanhoitajan tehtävän poistamista ikäihmisten palveluista. Vastaavan hoitajan tehtävät lakkautettiin ja jaettiin osittain yksikönjohtajille. Vastaaville hoitajille yhtiö oli tarjoamassa hoitajan tai ohjaajan työtä.

ILMOITUS

Tehy tuomitsi suunnitelmat hoidon laatua ja potilasturvallisuutta vaarantavina ja käytännössä sairaanhoitajien palkkaa alentavina toimenpiteinä.

– Hanke näyttää vahvasti säästötoimenpiteeltä ja liiketoiminnan trimmaamiselta sote-uudistuksen kynnyksellä. Sairaanhoitajien ilmeisesti ajatellaan uudessakin tilanteessa kantavan kuitenkin vastuun muun muassa lääkehoidon kokonaisuudesta, mutta pienemmällä palkalla, Tehyn silloinen puheenjohtaja Rauno Vesivalo kommentoi yt-neuvotteluja.

Vesivalo jatkoi, että Attendon strategiana tuntuu olevan markkinoida mukavaan mummola-mielikuvaan perustuvaa konseptia samaan aikaan, kun taustalla tingitään paremman tuloksen nimissä laadusta ja osaamisesta.

Hoivakodin johtajalle potkut

Tehyn mukaan Attendo on nyt myös purkanut yhden hoivakodin johtajan työsopimuksen kyseenalaisista syistä. Alue- ja hallintovirasto teki tarkastuksen kyseiseen hoivakotiin 5. helmikuuta. Tarkastuksessa ilmeni puutteita, joista Attendo syyttää hoivakodin johtajaa. Häntä syytetään potilasturvallisuuden vaarantamisesta sekä Attendon maineen mustamaalaamisesta.

Tehy kertoo hoivakodin johtajan mukaan hoivakodissa olleen alusta asti ongelmia rekrytoinnissa, koska koulutetun hoitohenkilöstön saatavuudessa on ollut vaikeuksia. Attendon aluejohto on vaatinut yksikön johtajalta tiukkaa kulukuria ja ohjeistanut yksikönjohtajaa vähentämään hoitohenkilöstöä työvuorolistoilta, jotta kulut eivät kasva ja hoitohenkilöstöä ei ole liikaa verrattuna asukkaisiin.

– Hoivakodin johtaja on esittänyt koulutetun hoitajan hankkimista rekrytointifirmasta, mutta tämä olisi ollut ylemmän tason ohjeistuksen mukaan kiellettyä, koska se on kallista. Johtaja ei ole saanut lupaa palkata henkilökuntaa, vaikka on tätä nimenomaisesti pyytänyt, Millariikka Rytkönen sanoo.

Attendon aluejohtaja on jopa ehdottanut viime vuoden lokakuussa, että hoivakotiin palkattaisiin filippiiniläinen hoiva-avustaja koulutetun lähihoitajan tilalle, Tehy tiedottaa. Myös Attendon palvelupäällikkö on marraskuussa puuttunut hoivakodin listojen liian suuriin työntekijämääriin. Hän on esimerkiksi ohjeistanut, että viikonloppuisin ei saa olla missään yksikössä päällekkäistä aikaa vuorojen vaihdon aikaan. Sijaisten tuntimääriin ja työvuorojen pituuksiin on myös puututtu.

Irtisanotun johtajan hoivakodissa useat puutteet olisivat Tehyn arvion mukaan olleet vältettävissä, jos Attendo ei olisi päättänyt luopua vastaavista sairaanhoitajista kaksi vuotta sitten.