All Over Press/Mauri Ratilainen

Sanomalehtien sivuilta saamme jatkuvasti lukea: Ruotsi porskuttaa, Suomi katsoo vierestä. Ruotsin markkinat vetävät yhä. Myy kuin ruotsalainen.

Ruotsi onkin käynnistänyt jo vuosia sitten kiinan kielen opiskelun melkoisin tavoittein. Ruotsi ottaa ensimmäisenä maana Euroopassa kiinan mukaan kaikkien yläasteiden ja lukioiden kieliopintoihin. Taustalla on ajatus Ruotsin kilpailukyvyn vahvistamisesta.

Mitä tekee Suomi? Meillä porukka istuu ruotsin tunnilla.

Annamme Ruotsille valtiona aikamoisen kilpailuvaltin siihen nähden, että Ruotsissa luetaan paljon enemmän maailmankieliä. Meillä tuntimäärä käytetään ruotsin opiskeluun, joka valitettavasti ei ole maailmankieli.

Poliitikot eivät anna suomalaisten edes kokeilla pakkoruotsitonta opiskelua. Meillä poliitikot ovat suurin tulppa viennin edistämisessä.

ILMOITUS

Ilman kielitaitoa ei voi lähteä maailmalle myymään. Pelkkä englanti ei riitä.

Kymmenet miljoonat kiinalaiset matkustavat tulevina vuosina ulkomaille. Jo nyt muut Pohjoismaat saavat valtavasti kiinalaisia turisteja, jotka käyttävät rahaa turisteista eniten. Heistä suurin osa tulee Suomeen vain vaihtamaan lentokonetta.

Naapurissa asuu 150 miljoonaa venäläistä. Jokainen ymmärtää, että ilman venäjän kielen taitoa kaupankäynti Venäjällä on hankalaa.

Saksan kieli on Euroopassa jopa tärkeämpi kuin englanti. Saksassa järjestys menee niin, että ensin myyjän täytyy myydä saksalaisille itsensä henkilönä, sitten tulee yrityksen luotettavuus ja toimitusvarmuus ja viimeiseksi tuote, jolla varsinaisesti pyritään markkinoille.

Maamme kansainvälistyminen ja kilpailukyvyn ylläpitäminen edellyttävät suomalaisilta riittävän monipuolista kielitaitoa. Ei kaikkien tarvitse osata kaikkia kieliä, vaan joku opiskelisi saksaa, toinen venäjää, kolmas espanjaa.

Käytettävissä olevilla ja rajallisilla opetusresursseilla on tuotettava kielitaitoa, joka aidosti hyödyttää kansalaisia, elinkeinoelämää ja koko yhteiskuntaa.

Vapaan kielivalinnan tavoite on, että jokainen opiskelisi kahta vapaavalinnaista vierasta kieltä, joka on myös EU:n tavoite. Vapaan kielivalinnan toteuduttua olisimme maailman kielitaitoisin kansa.

Tuula Mustonen
Turku