Lehtikuva/Timo Aalto

Hallituspuolueet vierittävät vastuuta toisilleen, että jotain tarttis tehdä.

Ensin oli Esperi Caren hoivakoti Kristiinankaupungissa. Sitten tuli paljastuksia epäkohdista myös Attendossa.

Viime viikolla aluehallintavirasto määräsi suljettavaksi Attendon hoivakodin Alavudella monien laiminlyöntien takia. Henkilöstöä oli liian vähän, samoin lääkelupia oli riittämättömästi. Kuusi asukasta kuoli yksikössä vajaan kuukauden aikana. Sitä vasta selvitetään, liittyikö niihin laiminlyöntejä tai hoitovirheitä.

Lisäksi Helsingin Sanomat kertoi viikonloppuna, että Esperi Caren nuorille vammaisille tarkoitettu osasto suljettiin Helsingissä kaupungin tekemien tarkastusten jälkeen.

Tähän asti on puhuttu epäkohdista ja laiminlyönneistä. Viikonloppuna poliitikkojen mitta laidasta laitaan täyttyi: hoivayhtiöissä on aihetta tehdä rikostutkintoja.

Arhinmäki: ”Teot tahallisia?”

Ensimmäisenä asialla oli vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki.

ILMOITUS

Hän esitti lauantaina Twitterissä, että KRP:n tulisi aloittaa esiselvitys siitä, ovatko Attendo, Esperi ja Mehiläinen jättäneet tietoisesti ja tarkoituksellisesti noudattamatta sopimuksiaan ja viranomaisten asiasta antamaan sääntelyä ja näin saaneet oikeudettomasti voittoa.

”Tämän lisäksi tulisi keskitetysti selvittää muut mahdolliset epäselvyydet yritysten toiminnassa kuten se, että vanhuksia on mahdollisesti kuollut, koska he eivät ole saaneet sitä hoivaa minkä kunnat/kaupungit ovat heille hankkineet”, hän jatkoi.

Lisäksi Arhinmäki kehotti ammattiliittoja keräämään aktiivisesti jäseniensä avulla todisteita yritysten johdon antamista ohjeistuksista ja määräyksistä.

Sunnuntaina hän jatkoi, että on kohtuullisen uusi ilmiö Suomessa, että pääomasijoittajien omistamat pörssiyhtiöt ostavat markkinoilta pois pk-sektorin soteyrityksiä.

”Pk-yritysten ihmiskasvoinen yrittäminen on muuttunut kasvottomaksi bisnekseksi. Tämän ilmiön varjopuolia nyt näemme uutisotsikoissa.”

Häkkänen: ”Suomen häpeätahra”

Sunnuntaina heräsi myös oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.). Hän vaati vanhuspalvelujen väärinkäytöksiä sanktioitavaksi nykyistä voimakkaammin ja tehokkaampaa valvontaa.

– Vanhuspalvelujen ongelmat ovat Suomelle häpeätahra. Vuosikausia jatkuneet ongelmat eri kunnissa on saatava kuntoon laajalla ohjelmalla, jolla sitoutetaan paikallispäättäjät, eduskunta, alan yritykset, järjestöt ja ammattilaiset. Viime viikkoina paljastuneet hoivayritysten törkeät laiminlyönnit ovat jatkumoa vanhuspalvelujen vuosikausia jatkuneisiin ongelmiin. Jokaisen ikäihmisen on voitava luottaa hyvään hoivaan ja arvokkaaseen vanhuuteen asuinkunnasta riippumatta. Luottamus on palautettava, Häkkänen sanoi.

Hän vaati sosiaali- ja terveysministeriöltä laajaa vanhuspalvelujen korjausohjelmaa, jossa hoitajien määrää lisätään, sääntelyä kiristetään kauttaaltaan, kuntapäättäjien on kannettava vahvemmin vastuuta vanhuspalveluista, valvontaa lisätään ja sanktioita kovennetaan.

Kaikkonen: ”Häkkänen hommiin”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vieritti vastuuta Häkkäselle itselleen.

– On syytä selvittää väärin toimineihin yhtiöihin kohdistuvia sanktioita mahdollisten sopimussanktioiden lisäksi. Voidaanko pahoista hoivapalveluvelvoitteiden laiminlyönneistä asettaa esimerkiksi yhteisösakko ja tilapäinen kielto voitonjaolle?

Vastuualansa puolesta asia kuuluu Kaikkosen mukaan oikeusministeri Häkkäsen pöydälle.

– Olisi perusteltua, että hän ryhtyy asiassa ripeästi toimiin ja selvityttää tarvittavat lakimuutokset, joilla alan mädät omenat karsitaan pois.

Lindtman: ”Hallitus tilille”

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti Kaikkosen esityksiä perusteltuina, mutta kysyi koko hallituksen vastuun perään.

– Sen sijaan että hallitus leikkii mustaa pekkaa keskenään, tarvitaan selvyys siitä, mikä koko hallituksen kanta asiaan on. Viimeaikaiset esimerkit pakottavat uudelleenarvioimaan hallituksen sotelinjaa. Hallituksen sotemalli rakentuu liiaksi markkinoiden ja yritysten omavalvonnan varaan. Ikäihmisten hoiva ei voi jäädä riippuvaiseksi siitä, kuinka ahnaasti yritysjohto maksimoi voittoja ja omia bonuksiaan. Viimeistään nyt on nähty, että hallituksen suunta sotessa on pahanlaisesti virheellinen.