Lehtikuva/Markku Ulander

Sähkönsiirtomaksuista vain pieni osa käytetään maakaapelointiin. Sähkönsiirtotoiminnoista 80 prosenttia on myyty kansainvälisille sijoittajille, jotka ovat Carunan osakkaita. Caruna on ajanut konsernin pääoman miinukselle osakkailtaan otetuilla lainoilla.

Osakkaat saavat voitot korkotuloina Carunan Suomessa harjoittamasta liiketoiminnasta (Apu-lehti 2/2019). Siis maksamiamme maakaapelointiin tarkoitettuja rahoja ohjataankin ulkomaille.

Lisäksi ilman tätä kikkailua Caruna maksaisi valtiolle yhteisöveroja kymmeniä miljoonia euroja, mutta nyt vain muutaman miljoonan. Ei kotimaahan maksetuilla veroillakaan olisi rahoitettu kaapelien kaivamista maahan, mutta nyt rahat ajautuvat ulkomaille mihin tahansa toimintaan.

”Äänestäjät voivat aloittaa työhönottohaastattelut tuleville kansanedustajille.”

Sähkön siirtolaskusta sähkölämmittäjä maksaa veroa huimat 57 prosenttia. Asiakas saa edelleenkin kärsiä sähkökatkoista, kun maksetuista siirtohinnoista vain pieni osa voidaan käyttää käyttövarmuuden parantamiseen.

Valitettavasti tämä hallitus ei ole saanut verosuunnitteluun sellaista lakia, joka takaisi kansallisen edun. Äänestäjät voivat aloittaa työhönottohaastattelut tuleville kansanedustajille: nyt on syytä varmistaa, että oma ehdokas ymmärtää sähkön käyttäjän ja kansallisen edun.

Esko Järvenpää
Jämsä