All Over Press

Sian vuoden elementtinä on nyt maa, ja silloin on kaikki tasapainossa.

Kiinalaisen kuukalenterin mukainen uusi vuosi alkoi tänä vuonna tiistaina 5. helmikuuta. Nyt käynnistynyt vuosi on sian vuosi, ja se vaihtuu ensi vuoden tammikuun 24. päivänä rotan vuodeksi.

Sian vuosi on kiinalaisessa kalenterissa onnen ja vaurauden aikaa, ja sian vuonna syntyneistä uskotaan tulevan onnekkaita ja varakkaita. He ovat myös uskollisia, rehellisiä ja ahkeria, mutta toisaalta helposti huijattavia.

Sian merkitystä kiinalaisessa kulttuurissa kuvaa se, että kotia tarkoittavassa kirjoitusmerkissä ylempi osa esittää kattoa ja alempi sikaa. Siat symboloivat rahaa ja rikkautta sekä voimaa, hyvinvointia ja yltäkylläisyyttä.

Sian aikaa ovat vuorokauden kaksi viimeistä tuntia.

Jadekeisarin kokous

Legendan mukaan Jadekeisari kutsui maailman eläimet luokseen. Rotta lupasi herättää ystävänsä kissan, mutta petti lupauksensa. Niinpä viimeisenä paikalle ehti kissan asemesta sika, ja näin siasta tuli kalenterin kahdestoista ja viimeinen merkki. Kissoista ja rotista puolestaan tuli ikuiset viholliset.

Kiinalaisessa horoskoopissa syntymävuoden jälkeen vaikuttaa eniten syntymän kellonaika. Sian aikaa ovat vuorokauden kaksi viimeistä tuntia, koska silloin sika tekee sitä, minkä parhaiten osaa: nukkuu ja nauttii elämästä.

ILMOITUS

Sian kuukausi on kiinalaisen kalenterin 10. kuukausi, ja se sijoittuu talven alkuun marras-joulukuulle.

Elementtinä nyt maa

Ihmisten kohtaloihin vaikuttavat lisäksi elementit: metalli, vesi, puu, tuli ja maa. Nyt alkavaa sian vuotta hallitsee maa, ja seuraava sekä sian että maan vuosi on siis vasta 60 vuoden kuluttua.

Maan hallitsema vuosi on muutoskohta, jolloin kaikki on vielä tasapainossa, yin ja yang, maskuliininen ja feminiininen.

Edellisen, helmikuusta 2007 helmikuuhun 2008 jatkuneen sian vuoden elementti oli tuli. Se ei kylläkään tuonut onnea ja vaurautta, vaan silloin alkoi globaali finanssikriisi.

Kiinassa uusivuosi on vuoden suurin juhla. Silloin on pitempi vapaa ja ihmiset matkustavat tapaamaan sukulaisiaan.

Kiinalaisena uutenavuotena on vapaapäivä myös monissa maissa, joissa on kiinalaisia vähemmistöjä.

Helsingissä juhlittiin koiran vuoden vaihtumista sian vuoteen maanantaina Kansalaistorilla ja Oodissa järjestetyssä yleisötapahtumassa.