Lehtikuva/Roni Rekomaa

Löyhästi valvotaan ja löyhästi luvataan. Yksi on valvovinaan ja toinen lupaavinaan. Näin kiteyttää pitkään vanhushoivaa tutkinut professori Marja Vaarama vanhushoivan tilanteesta Kuntaliiton lehdessä.

Kuntien etujärjestö Kuntaliitto vastustaa henkilömitoituksen kirjaamista lakiin vaatien laaja-alaista keskustelua vanhushoivasta. Kuntaliitto on arvioinut mitoituksen maksavan noin 200–250 miljoonaa euroa.

Puhe kääntyy aina rahaan, kun vaaditaan vanhusten hoivan parantamista. Kunnat ovat tinkineet rahasta: ostaneet kilpailutuksen jälkeen halvimmin tarjoavalta ja samaan aikaan yritykset ovat vetäneet voiton tavoittelussa henkilöstökustannukset mahdollisimman alas.

Vanhushoivan tilasta on keskusteltu pitkään ja hartaasti, mutta ongelmia ei ole korjattu. Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin ei ratkaise kaikkia vanhushoivan ongelmia, mutta se asettaa minimin.

Suositukset ja normiohjaaminen ei ole riittänyt. Parhaillaan tutkitaan useiden vanhusten kuolemaa hoitovalitusten vuoksi. Tämä on karmea viesti vanhuksille, heidän omaisilleen ja ikääntyville.

ILMOITUS

Moni ikääntyvä pelkää joutumista huonon hoidon armoille. Eikä syy ole hoitajien, vaan rahasta päättävien poliitikkojen, jotka priorisoivat palveluja.

Ympärivuorokautisen hoivan kustannusten nousu voi johtaa hoivaan pääsyn kriteerien kiristämiseen. Vanhushoivaa on siirretty järjestelmällisesti jo 1990-luvulta lähtien kotiin.

Omaishoitoa ja muuta kotihoitoa on vahvistettu lainsäädännöllä tavoitteena laitoshoidon vähentäminen. Jokainen vanhus haluaa asua kotona elämänsä loppuun saakka, jos voimat riittävät.

Kaikilla voimat eivät riitä ja osa on jo nyt pakosta kotona, jopa heittellejättämisrajalla. Hoitajamitoituksen säätämisen yhteydessä poliitikkojen on taattava myös resurssit ja oikeus päästä tarvittaessa ympärivuorokautiseen hoivaan.

Hoitajamitoitus tulee hallitusneuvottelupöytään olipa hallituksen kokoonpano vaalien jälkeen mikä tahansa. Puolueilla on laaja yhteisymmärrys hoitajien tarpeen lisäämisestä. Samassa pöydässä pitää sopia myös vanhushoivan resursseista sekä hoivaan että kotihoitoon.

On surkeaa ja moraalitonta, jos vieläkään ei saada muutosta. Vaarama on laskenut jo 1980-luvulla vanhusten hoivan mitoitukseksi 0,7 per vanhus. Eikä mitoitus ole vieläkään toteutuneet.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi