Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kommentti: Törkykampanja SDP:n Sanna Marinia kohtaan alittaa kaikki hyvän maun rajat.

Kokoomus sai aamulla myrskyvaroituksen. Ylen gallupissa sen kannatus oli laskenut tammikuusta 2,3 prosenttiyksikköä ja syynä pidetään puolueen kovaa ja ylimieliseksi koettua linjaa vanhuskeskustelussa.

Jos kokoomuksessa olisi tiedetty tämä jo eilen, ei puolueen piiristä varmastikaan olisi käynnistetty mitään niin alhaista kuin saippuakampanja SDP:n varapuheenjohtajaa Sanna Marinia vastaan.

Kokoomus syyttää Marinia kaksilla korteilla pelaamisesta, koska hän oli hoitajamitoitusta vaativan välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Tampereella Marin on kuitenkin äänestänyt budjettisovun yhteydessä kaupungin hoitajamitoituksen alentamisen puolesta 0,58:sta 0,57:ään.

Törkykampanjan käynnisti kokoomusnuoret, mutta sitä viriteltiin jo välikysymyskeskustelussa. Muun muassa kokoomuksen entinen ryhmänjohtaja Arto Satonen nosti Tampereen äänestyksen esiin, ja sanoi, ettei SDP:n toiminnassa ole mitään rotia.

Kokoomuksesta jätettiin kertomatta, että 0,1 prosenttiyksikön tiukennus tehtiin Tampereella sen itsensä vaatimuksesta.

ILMOITUS

Olen jo aikaisemmin arvioinut, että sillä on vaikutusta vaaleihinkin, kun kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhuu samassa lauseessa vanhustenhoitajista desimaaleina ja lillukanvarsina.

Kokoomusnuorten kampanjalla puolue profiloituu entistä ylimielisemmäksi ja kannatusta ropisee lisää muille puolueille tai katsomoon. Jo nyt moni kokoomuksen äänestäjä ilmoittautuu Twitterissä entiseksi äänestäjäksi. Sen tykkääjiä on ilkuttu ”löydä idiootti -listaukseksi”, ja kampanjan tekijöitä koulukiusaajiksi ja räkänokiksi.

Sanna Marin itse otti asian kylmän viileästi:

”Suomessa on paljon ihmisiä, joille esimerkiksi saippuan ja muiden hygieniatuotteiden ostaminen on kallista. #SDP ottaa mielellään lähetyksen vastaan ja ohjaa sen tarvitseville”, hän twiittasi.

Kokoomusnuorten tempaus sai osakseen laajaa paheksuntaa.

Paavo Arhinmäen mielestä kokoomus tekee vanhustenhoidosta sirkuksen.

Li Andersson kirjoitti, että hyökkäys ei aina ole paras puolustus.

Monet media-alan ammattilaiset ovat antaneet kampanjasta paljon rajumpaa palautetta.

Tehtyä ei saa tekemättömäksi, vaikka kokoomuksen spin doctorit varmasti rientävät päivän aikana monin tavoin selittämään, että tämä ei ole puolueen kanta ja nuoret ovat aina niin radikaaleja.

Oikeastaan kokoomusnuoria pitäisi kai kiittää. Kokoomus on onnistunut vuosien mittaan pehmentämään kuvaansa esiintymällä muun muassa Sari Sairaanhoitajan etujen ajajana. Nyt Esperi Caren skandaalissa alkaneessa keskustelussa kokoomus on paljastanut todelliset kasvonsa tökeröllä ja hölmöllä tavalla.