Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliitto ei pääse punavihreän nosteen kyytiin.

Ylen torstaina julkistama mielipidetiedustelu kertoo vaalikansan olevan nyt kovassa liikkeessä. Kärkikaksikon jo pitkään muodostaneiden SDP:n ja kokoomuksen kannatus laski, mutta kokoomuksen niin paljon, 2,3 prosenttiyksikköä, että demarien (-1,1) johto on entistä selvempi. SDP:lle mitattiin nyt 20,1 prosentin kannatus, kokoomukselle 17,3.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle vanhustenhoidon tilasta käydyn keskustelun olleen kokoomukselle vahingollinen.

– Se näkyy siinä, että varsinkin kaksi viime viikkoa, jolloin keskustelu on ollut päällä, ovat olleet kokoomukselle selvästi huonoimmat.

Kokoomuksen kannatus on laskenut selvästi varsinkin naisten ja eläkeikäisten parissa.

Kärkikaksikon takana on kehkeytymässä mielenkiintoinen kilpa kolmanneksi suurimman puolueen asemasta. Keskustan kannatus laski jälleen tammikuussa, vihreiden nousi. Vihreät ovat enää prosenttiyksikön päässä historiallisesta noususta. Luvut ovat nyt keskustan hyväksi 15,6-14,6.

ILMOITUS

Kuukauden kovin nousija oli jälleen perussuomalaiset. Puolueen kannatus Ylen mittauksissa oli vielä marraskuussa vasemmistoliiton alapuolella 8,1, mutta nyt se nousi 12:een. Turjan tulkinnan mukaan aiemmin katsomoon siirtyneet perussuomalaisten kannattajat ovat palaamassa takaisin.

Punavihreälle vaihtoehdolle on kysyntää Juha Sipilän hallituksen jälkeen, mutta vasemmistoliitto ei pääse sen kyytiin. Kannatus laski nyt melkein prosenttiyksikön 8,6:een. Kannatuskäyrä tekee samaa eestaas-liikettä kuin koko viime vuoden. Edellisen kuukauden nousua seuraa seuraavan lasku.

Taloustutkimuksen Turjan mukaan kannatuslaskua selittää se, että myös vasemmistoliitto vuotaa osittain vihreisiin.

Vasemmistoliitolle neljä lisäpaikkaa?

Yle julkaisee nykyisin myös uuden eduskunnan paikka-arvion. Se perustuu kuuteen tuoreimpaan kannatuskyselyyn.

Uusimman arvion mukaan eduskuntaa odottaa iso mullistus huhtikuussa. Keskusta menettäisi 11 paikkaa, perussuomalaiset peräti 18. SDP saisi peräti 15 lisäpaikkaa, vihreät 11.

Vaikka keskusta ja vihreät ovat vain prosenttiyksikön päässä toisistaan, vaalimatematiikka suosii keskustaa, joka saisi 38 edustajaa, vihreät 26. Eduskuntapaikoissa vihreät ohittaisi perussuomalaiset, jolle ennustetaan 20 paikkaa.

Kokoomukselle ennustetaan kahta lisäpaikkaa. Vasemmistoliitto saisi uuteen eduskuntaan 16 edustajaa, missä lisäpaikkoja on 4.

Huomionarvoista on, että hallituspuolue siniset putoaisi kokonaan eduskunnasta, mutta ryhmä muut saisi yhden paikan. Kyseessä on todennäköisesti joko Harry Harkimoon tai Paavo Väyryseen henkilöityvä liike.

Näillä tuloksilla hallituspohjaksi olisivat mahdollisia SDP:n johtama sinipuna tai punamulta. Ainakin vihreillä täydennettyinä kummallakin olisi vankka enemmistö jo kolmistaan.