Jarmo Lintunen

Työeläkevarallisuus on nyt reilusti yli 200 miljardia euroa. Vuonna 2017 varallisuus tuotti 14 miljardia euroa, ja siitä katettiin siis sijoitustuotoilla nettomääräisesti eläkkeitä vain miljardi euroa. Tämä osuus kuitenkin kasvaa koko ajan.

Eläketurvakeskuksen katsauksen mukaan eläkemaksuista siirrettiin eläkerahastoihin 2,5 miljardia euroa. Se osoittaa, että työstä virtaava maksutulo vähintäänkin riittää.

On viisasta kasvattaa eläkevarallisuutta, mutta tämä kasvuvauhti tuntuu jo jakovaraiselta. Hyvät tuotot mahdollistavat pienen korjauksen indeksiin, varsinkin kun jälleen Taloussanomien (30.12.2018) mukaan eläkkeiden ostovoima kaikissa tuloluokissa jää negatiiviseksi.

Eläkkeiden reaalisen ostovoiman päivittämiseksi on avattu uusi Suomen Senioriliikkeen kansalaisaloite eläkeläisköyhyyden katkaisemiseksi. Se on saanut tätä kirjoittaessa yli 12 000 allekirjoittajaa. Nyt tarvitaan kaikkien aktiivisuutta ja intoa 50 000 kannatuksen saamiseksi. Eläkevarallisuuden tuotot mahdollistavat hallitut indeksipäivitykset, eikä siihen tarvita valtion rahaa.

Esko Järvenpää
Jämsä