Heikki Gröhn

Tuo harmaa, nälänsyömä huojuva nainen.

Tämä säe osuu ensi kuulemalta, ja kuva jää kummittelemaan mieleen pitkäksi aikaa Susinartut-esityksen jälkeen.

Tamperelaisen Naiskuoro Telluksen dramatisoitu, liikkuva kuoroteos perustuu punaisten naisten Suomen sisällissodan aikana kirjoittamiin runoihin ja lauluihin. Sotakokemuksista on kirjoitettu vankileireillä ja pakomatkoilla, ja myös sodan päätyttyä.

Teoksen yhdeksän uutta laulua ovat tehneet kuoron johtaja Petra-Poutanen-Hurme ja sen perustaja Tellu Turkka.

Ohjaus ja dramaturgia ovat Päivi Järvisen.

ILMOITUS

Laulu- ja runotekstit ovat löytyneet Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Työväen Arkiston Työväen Muistitietotoimikunnan ja Kansan Arkiston 1960- ja 70-luvuilla toteuttamien muistitietokeräysten aineistoista.

Punaisena lankana sadan vuoden takaa tähän päivään pujottelee halu hiljentää aktiivinen nainen.

Housuihin pukeutunut ja oikeuksia vaatinut nainen herätti tuolloin silmitöntä raivoa, mutta yllättävän paljon yhä jaksetaan kiukustua siitä, että nainen sanoo mielipiteensä tai siitä, mitä naisella on tai ei ole yllään.

Teos nostaa esiin paitsi naisten kokemuksia sodasta, myös puolustaa tämän ajan naisten ja tyttöjen oikeutta puhua ja toimia ilman pelkoa väkivallasta tai uhkailusta.

Yksi teoksen toistuvista ja riipaisevimmista teemoista on äitiys ja lapseus.

”Anna anteeks äiti kurjat rikokseni”.

Musiikin toisteisuus, monenlainen moniäänisyys ja laulujen kaanon-rakenteet luovat hypnoottisen tunnelman, jossa aika samaan aikaan venyy ja pysähtyy.

Aurajoki laskee merehen loppumattomasti, nypitään täitä, täitä, täitä ja huudetaan äitiä yhä uudestaan. Ja aina jossain huojuu se harmaa, nälänsyömä nainen.

Kymmenien laulajien ääni sulkee yleisön välillä kuin lohdulliseen syliin, toisina hetkinä hyökkää pelottavana. Yksittäiset äänet erottuvat toisistaan, sulavat yhteen ja erkanevat jälleen.

Susinartut-teos näyttää, myös konkreettisesti, että mitä syvempää on pimeys, sitä ratkaisevampaa on hentoisinkin valonkaje. Yksikin kynttilä riittää.

Mutta ihmisyys ei koskaan kokonaan kuole, pienikin teko voi pelastaa.

Näetkö vihan taa, uskallatko auttaa ja puolustaa?

Susinartut. 1918 naisvankien laulut elävät. Teos sai ensi-iltansa marraskuussa 2018 Tampereella, ja se on kiertänyt kuudella paikkakunnalla. Lisäkonsertit su 10.2. klo 15.15 ja 18.00 Tenalji von Fersen, Suomenlinna, Helsinki.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.