Lehtikuva/Martti Kainulainen

Valtiovarainministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon reaktio ilmastoraportin julkaisemisen jälkeen oli hyvin kuvaava esimerkki länsimaisen eliitin vastuullisuuden puutteesta. Hyväosaisille ilmastonmuutoksen ehkäisyksi valtiovarainministeri tarjoili kekseliäästi verotuksesta vapautettuja sähköautoja.

Orpon viiteryhmä vaihtaisi valtion tuella Mersun Teslaan ja lilluisi uhrauksensa jälkeen itsetyytyväisessä ylemmyydentunteessa panoksestaan ilmastonmuutoskamppailussa. Verotus tämänkin hankinnan osalta jätettäisiin viime vuosikymmenten tapaan varattomammille, joille sähköauto olisi tavoittamattoman kallis.

Keskustapuolue ja kokoomus ympäristöministereineen jakavat näkemyksen, että ilmastonmuutos ei saa estää metsiemme tehokäyttöä. Heidän innovaatioissaan ilmastonmuutos on maallemme kilpailuetu, joka on tehokkaasti hyödynnettävä.

Tavallinen suomalainen vain kummastelee, onko moisiin asenteisiin ankkuroituneita hallitusryhmien edustajia ylipäätään mielekästä verovaroin lähettää eri maanosissa kokoontuviin ilmastokokouksiin? Valtamedioissakin saatetaan kuulla paheksuntaa uusoikeistolaisten maahanmuuttajiin ja pakolaisiin kohdistamasta syyllistävästä syrjinnästä, mutta ratkaisuvaihtoehdoista ei valtamedioissa jakseta kiinnostua. On niin paljon helpompaa jaella ylhäältä päin tuomioita tekohumanistisiin labyrinttiliturgioihin kompasteleville.

Pakolaisuuden todelliset syyt ja syylliset jätetään visusti paljastamatta vallitsevassa ja uusliberalismin nimeen vannovassa valtamediassa. Kuinka uusliberalistit voisivatkaan tuomita vuosikymmenten ajan harjoittamansa talouspolitiikan, joka on toiminut juuri heidän toivomallaan tavalla. Globalisaatiot, integraatiot, vapaakauppasopimukset ja verotukselliset harmonisoinnit on kaikki luotu vahvistamaan suuryhtiöiden ehdotonta herruutta ja ohjaamaan maapallon luonnonvaroista ja ihmiskunnan ahkeroinnista saadut rikkaudet yhä suppeammalle superrikkaitten joukolle.

Superrikkaitten joukolle valtiot ja toimivat demokratiat ovat kaikkein vihatuimpia vastustajia, joiden alistamisessa superrikkaudet ovat osoittautuneet tarpeellisiksi ja toimiviksi. Suuren rahan voimalla länsi on saatu puhumaan yhdellä harmonisoidulla äänellä.

Tuomo Paasirova
Espoo