Lehtikuva/Genya Savilov

Esitystä pidetään Ukrainan perustuslain vastaisena.

Ukrainan ylin sotilassyyttäjä ehdotti tiistaina, että separatistialueilla asuville ukrainalaisille pitäisi järjestää valheenpaljastustesti ennen kuin he voivat käyttää äänioikeuttaan. Testillä mitattaisiin, ovatko he lojaaleja Ukrainan valtiolle vai kapinallisille.

Sotilassyyttäjä Anatoli Matiosin aloitteesta kertoo yhdysvaltalainen Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Ukrainalaisen kansalaisverkoston Oporan analyytikko Oleksandr Klužev sanoo kuitenkin RFE/RL:lle, ettei ehdotusta voi toteuttaa, koska se olisi sekä Ukrainan perustuslain että ihmisoikeuksien vastainen.

”Odessassa on kehitetty uusi huippusalainen, nopea ja luotettava valheenpaljastuslaite.”

Valheenpaljastustesti olisi Kluževin mukaan syrjivä, koska se erottelisi ihmisiä heidän asuinpaikkansa eikä heidän tekojensa perusteella.

Ukrainan presidentinvaalit järjestetään maaliskuun 31. päivänä.

ILMOITUS

Matios sanoi tiistaina tv-haastattelussa, että presidentti Petro Porošenko on pyytänyt tekemään ehdotuksia siitä, miten voitaisiin selvittää separatistialueilla asuvien äänestyshaluisten lojaalisuus.

Matiosin mukaan Odessassa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa on kehitetty uusi huippusalainen, nopea ja luotettava valheenpaljastuslaite.

Venäjänmieliset kapinalliset ottivat haltuunsa osan Donetskin ja Luhanskin maakunnista keväällä 2014. Myöhemmin samana vuonna järjestetyissä Ukrainan presidentin- ja parlamenttivaaleissa separatistialueilla asuneiden oli todistettava muuttaneensa hallituksen valvomille alueille voidakseen käyttää äänioikeuttaan.

Sadattuhannet ihmiset joutuivat käymään pitkän byrokraattisen prosessin voidakseen äänestää. Monet maansisäisistä pakolaisista eivät päässeet lainkaan äänestämään, koska he eivät saaneet uusilta vuokraisänniltään tarvittavia todistuksia.

Runsaiden valitusten jälkeen Ukraina muutti viime vuonna vaalilakejaan siten, että myös separatistialueille rekisteröity asuminen kelpaa äänestämiseen. Äänestäjäksi rekisteröityminen ja äänestäminen täytyy kuitenkin tehdä hallituksen valvomalla alueella.

Useat tuhannet ihmiset kulkevat päivittäin hallituksen ja separatistien hallitsemien alueiden rajan yli.