IPS/Sheikh Hasan Ali

Bangladeshin faktat:

Rannikkovaltio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 167 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 24,3 % (2016)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 57,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 136/188

(Lähde: YK)

Moni uskoo, ettei hallituksen murskaenemmistö syntynyt vilpillä.

Bangladeshin hallitseva Awami-liitto (AL) ällistytti kaikki kahmimalla 96 prosenttia parlamenttipaikoista joulukuun lopun vaaleissa. Rökäletappion kärsinyt oppositio puhuu vaalivilpistä, mutta yleisen käsityksen mukaan reipas talouskasvu ja suotuisa kehitys siivittivät hallituksen voittoon.

Bangladeshin talouskasvu hipoi viime vuonna kahdeksaa prosenttia, ja Maailmanpankki ennustaa sen pysyvän liki seitsemässä prosentissa tänäkin vuonna. Kasvua vauhdittaa erityisesti vaatteiden vienti.

Menestyksen kääntöpuoli on kuitenkin alhainen palkkataso, jota vastaan työntekijät ovat taas viime aikoina protestoineet.

ILMOITUS

– Ihmiset äänestivät AL:ää, jotta viime aikoina kokemamme valtava sosiaalinen ja taloudellinen kehitys jatkuisi, vaaliasiantuntija Munira Khan arvioi.

AL:n naispuolinen johtaja Sheikh Hasina varmisti vaaleissa itselleen kolmannen peräkkäisen hallituskauden, mikä on ennätys maan historiassa.

Ylös köyhyydestä

AL liittolaisineen sai 288 kansanedustajaa ja oppositio joutui tyytymään 7 paikkaan. Oppositiopuolueiden muodostaman Kansallisen yhtenäisyysrintaman johtaja Kamal Hossain myönsi jälkikäteen, että eräiden liikkeessä mukana olevien siteet kiellettyyn islamistipuolueeseen saattoivat syödä kannatusta.

Hasina on onnistunut parantamaan naisten asemaa ja lisäämään tyttöjen koulutusta, mikä on vauhdittanut sosiaalista ja taloudellista kehitystä.

Bangladesh pystyi vähentämään köyhyyttä tuntuvasti vuosina 2010–2016 ja voi nousta köyhien maiden luokasta keskituloisiin vuonna 2021.

Hasina on saanut maailmalla kiitosta siitä, että hän avasi ovet yli miljoonalle rohingya-muslimille, jotka joutuivat pakenemaan naapurimaasta Myanmarista.

Hallitukseen kriittisesti suhtautuvan Brotee-kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Sharmin Murshid sanoo odottaneensa AL:n voittavan, ”mutta ei näin ylivoimaisesti.”

– On suuri haaste hallitukselle johtaa maata viisi seuraavaa vuotta ilman oppositiota. Terveen kritiikin puuttuessa politiikasta tulee vaikeaa, hän ennustaa.

Oppositio syyttää vilpistä

Bangladeshissa on 167 miljoonaa asukasta, joista rekisteröityi äänestäjiksi 106 miljoonaa. Äänestyspaikkoja oli 40 051, ja äänestysprosentti ylitti 80. Vaalipaikoilla oli kaikkiaan 15 900 kotimaisten järjestöjen vaalitarkkailijaa ja satakunta ulkomaalaista.

23 äänestyspaikalla puhkesi väkivaltaisuuksia, joiden syyksi oppositio sanoi vaalivilpin. Yhteenotoissa kuoli 16 ihmistä.

Vaalit hävinnyt opposition ehdokas Reza Kibria syytti niitä farssiksi, mutta hän ei ole esittänyt näyttöä vaalivilpistä. Viranomaisten mukaan vääryyksiä ei tapahtunut.

Vaalilautakunnan jäsen Begum Kabita Khanam vakuuttaa, että vilppiepäilyjä tutkitaan parhaillaan. Hänen mukaansa lautakunta kuitenkin pitää vaaleja rehellisinä, koska vilpistä ei ole näyttöä.

Vapaus ja turvallisuus

Politiikantutkija Abdur Rashid uskoo AL:n saaneen laajan tuen siksi, että se on vahvistanut uuden sukupolven uskoa maan itsenäistymisen (1971) ajan arvoihin.

– Oppositio yritti jakaa kansaa esittämällä propagandaa vapautuksen voimia vastaan.

– Tilanne oli useimmilla vaalipaikoilla rauhallinen, ja ihmiset äänestivät juhlatunnelmassa, hän sanoo.

Bangladesh on kärsinyt viime vuosina terrori-iskuista, joiden takana ovat useimmiten islamistiset ryhmät. Vaaleja turvaamassa oli ennätysmäiset 700 000 sotilasta ja poliisia, jotka pitivät vahtia vuorokauden ympäri.

– Se, että tulin äänestämään pienen tyttäreni kanssa, kertoo, miten turvalliseksi tunnen oloni, pääkaupungissa Dhakassa ystävättäriensä kanssa vaalipaikalle saapunut Shirin Mahtab, 28, vakuutti.

Englanninkielinen versio

Bangladeshin faktat:

Rannikkovaltio Etelä-Aasiassa

Asukkaita 167 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 24,3 % (2016)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 57,7 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 136/188

(Lähde: YK)