Lehtikuva/Jussi Nukari

Sinisten kansanedustajan Maria Lohelan loikka ex-kokoomuslaisen Hjallis Harkimon Liike Nyt riveihin oli yllätys, joka osui hallituksen kannalta pahimpaan mahdolliseen hetkeen.

Lohelan ilmoitus äänestää sote- ja maakuntauudistusta vastaan saattoi sysätä hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen lopullisesti perikatoon. Hallituksen enemmistö on nyt niukin mahdollinen.

Sote- ja maakuntauudistus voi kaatua tai tulla hyväksytyksi myös oikukkaan onnenkantamoisen seurauksena riippuen katsooko hanketta vastustavan opposition vai sitä ajavan hallituksen näkökulmasta.

Yhden kansanedustajan juuttuminen hissiin tai liikenneruuhkaan saattaa ratkaista vuosikymmenten merkittävimmän muutoksen kohtalon.

Sote-lakien hyväksyminen niukimmalla mahdollisella enemmistöllä jättää uudistukseen karvaan jälkimaun. Lohelan tapaan hallituksen ajaman sote-uudistuksen järjellisyyttä epäileviä hallituspuolueiden kansanedustajia saattaa olla muitakin.

ILMOITUS

Kansanedustaja voi unohtaa haaveet ministerin paikasta tulevaisuudessa, jos hän asettuu poikkiteloin hallituksen tielle. Houkutus äänestää toisin ja puhua toista vaalikentillä on suuri.

Hallituspuolueiden sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu on ollut luokatonta kaupankäyntiä. Suurimpia ongelmia valmistelussa aiheuttanut valinnanvapaus piti valmistella alun perin vasta muun sote-paketin jälkeen.

Pääministerin paikkaa tavoitteleva kokoomus piti valinnanvapautta ehtona maakuntien perustamiselle, ja keskusta taipui tähän.

Hallitus- ja oppositiopuolueista koostuva eduskunnan perustuslakivaliokunta ei ole kyennyt korjaamaan kaikkia valuvikoja. Perustuslainmukaisuus ei takaa, että sote-uudistus toimii käytännössä.

Kokoomus ja keskusta ovat siirtäneet vastuuta heikon lain korjaamisesta sote-uudistusta toimeenpaneville maakunnille. Kuka tai mitkä tahot kantavat lopulta vastuun, jos tutkijoiden ennakoinnin mukaisesti sote-uudistus heikentää palveluja ja syventää eriarvoisuutta?

Lähetetäänkö lasku mahdollisesti oppositiojohtaja Juha Sipilälle vai vaaleissa pääministerin paikan voittaneelle Petteri Orpolle?

Eniten heikosta sotesta kärsivät monisairaat, pienituloiset, työelämän ulkopuolella olevat ja vanhukset. Ihmiset, jotka tarvitsevat eniten julkisia palveluja.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi