All Over Press/Walter Bieri

Maailman talousfoorumi on nimennyt ympäristöuhat suurimpien riskien kärkipäähän.

Monet saapuvat yksityiskoneilla Sveitsin Davosissa järjestettäviin maailman eliitin kokoontumisajoihin eli Maailman talousfoorumiin (WEF).

Brittilehti Guardian kertoo, että Davosin lähellä sijaitseville kentille odotetaan tänä vuonna laskeutuvan ja niiltä lähtevän jopa 1 500 yksityiskonetta.

Air Charter Service (ACS) on vuodesta 2013 lähtien laskenut konferenssiin saapuvia yksityiskoneita. Viime vuonna oli käytössä ennätysmäärä yksityiskoneita, yli 1 300, ja ennätyksen odotetaan siis tänä vuonna rikkoutuvan.

Timo Soini on mukana tiettävästi ainoana suomalaisena.

ACS:n mukaan trendi on lisäksi kohti yhä painavampia ja kalliimpia yksityiskoneita.

ACS:n Andy Christie sanoo Guardianille, että osittain tämä voi johtua pitkistä lentomatkoista, mutta osittain myös siitä, etteivät yritysjohtajat halua näyttää köyhemmiltä kuin kilpailijansa.

ILMOITUS

Maailman talousfoorumi julkaisi viime viikolla vuosittaisen riskiraporttinsa, jossa se nosti kasvavat geopoliittiset ja taloudelliset jännitteet sekä ympäristöasiat suurimmaksi huolenaiheeksi.

Raportin mukaan maailman on vaikeampi käydä yhteiseen taisteluun ilmaston lämpenemistä vastaan sen vuoksi, että suurten valtojen väliset erimielisyydet ovat kasvussa. Se mainitsee muun muassa Donald Trumpin käynnistämät protektionistiset toimet Kiinaa ja EU:ta vastaan.

WEF on nostanut ilmastohuolet jo useana vuonna korkealle sijalle riskiraportissaan. Viime vuosina se on esittänyt huolestumista myös eriarvoisuuden kasvusta.

Tänä vuonna raportti nostaa esiin lisäksi kyber- ja teknologiset uhat. Sen mukaan verkottuneiden yhteiskuntien haavoittuvuutta ei riittävästi oteta huomioon.

Maailman talousfoorumin vuosittainen kokoontuminen on järjestetty Davosissa vuodesta 1971 alkaen.

Ulkoministeri Timo Soini osallistuu tiettävästi ainoana suomalaisena tänä vuonna Davosin konferenssiin.