Lehtikuva/Vesa Moilanen

Toisinaan ratkaisun löytyminen palkka- tai muussa työehtoneuvotteluissa vie yllättävän pitkän ajan. Viime aikoina eräisiin neuvotteluihin on mennyt yli vuosi.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoo, että pieni muutos neuvottelukuviossa voi tuoda esiin ratkaisumahdollisuuden.

Viime huhtikuusta marraskuuhun neuvoteltiin vartijoiden työehdoista. Ratkaisua haettiin muutamaan otteeseen valtakunnansovittelijan toimistolta. Palvelualojen ammattiliitto PAM vauhditti neuvotteluja useilla pistelakoilla. Ratkaisu löytyi lopulta neuvottelijoita vaihtamalla.

– Kun neuvotteluihin tulee uusia henkilöitä, niin ratkaisuvaihtoehtojenkin määrä kasvaa. Kummaltakin osapuolelta tuli uusi henkilöitä sovitteluvaiheeseen, mikä lisäsi varmaan sovittelun dynamiikkaa, Piekkala arvioi.

– Joskus auttaa, kun sovitteluun tulee eri henkilöitä. He kuitenkin hakevat ratkaisun, vaikka minä teenkin esityksen.

ILMOITUS

Piekkala aloitti valtakunnansovittajan virassa elokuussa.

Lähentymistä toivotaan

Soviteltavana on tällä erää lennonjohtajien työkiista. Sekä palkansaaja- että työnantajapuoli ovat vauhdittamassa neuvotteluja työtaistelu-uhkalla. Sovittelijan luona on vierailtu jo aiemmin, mutta Piekkala ei tuolloin löytänyt edellytyksiä sovitteluun.

Tavallisesti osapuolet otetaan sovitteluun uudelleen vasta, kun osapuolilla on uudet esitykset tai jos heidän näkemyksensä ovat lähentyneet.

– Lähtökohtana on, että vaatimuksia pitää olla mahdollisimman vähän. Pyritään löytämään pähkinänkuoressa ne tärkeimmät kysymykset ja niistä toivotaan löydettäväksi jonkinlainen ratkaisu, Piekkala sanoo.

Kun osapuolten taustalla olevat intressit saadaan selville, ratkaisun löytäminen helpottuu.

Lennonjohtajien työehtokiistassa esillä ovat edelleen aiemmat vaatimukset.

– Syynä voi olla, että vaikeat kysymykset ovat olleet niin pitkään käsittelyssä. Kun samoja kysymyksiä on jauhettu pitkään, ratkaisun hakeminen tämän kehän ulkopuolelta on vaikeaa. Asian tarkasteleminen eri näkökulmasta ei ihan sovittelun alussa toteudu.

Ajan pitää olla kypsä

Piekkala kertoo olevansa luonteeltaan toiveikas. Lennonjohtajienkin kiistaan syntyy sopu jossain vaiheessa.

Seuraavaksi osapuolet tapaavat keskiviikkona valtakunnansovittelijan luona.

– Totta kai ajattelen, että ilman muuta yritetään, jos yhteinen ajankohta löytyy pelkän tapaamisen lisäksi muuhunkin. En tiedä, johtaako se mihinkään. Viime kerralla tapaaminen ei johtanut mihinkään, mutta tällä kertaa paineet työnseisauksineen ovat kovemmat, Piekkala sanoo.

– Kuulun niihin, jotka toivovat parasta. Voi tietenkin olla, ettei sopua vielä tule. Aika ei ehkä ole kypsä.

Yhteiskunnan etu voi siirtää lakkoa

Myös uusien työtaistelu-uhkien alla osapuolet saavat kutsun valtakunnansovittelijalle.

Tällä kertaa Piekkala ei ole tiettävästi siirtämässä työtaisteluja, sillä työnantajapuoli on ilmoittanut, että työt hoidetaan esimiesvoimin.

Yhtä vartijoiden lakoista Piekkala siirsi eteenpäin kahdella viikolla vedoten yhteiskunnalliseen turvallisuuteen. Vastaavaa keinoa on käytetty useaan otteeseen aiemminkin mm. laaja-alaisten lakkojen alla.