Milo Savolainen

Omaa maailmankatsomustaan kehittämään pääsee runsaat tuhat nopeinta ilmoittautujaa.

Nuorten Prometheus-aikuistumisleirit nauttivat kaikkien aikojen suosiota. Ensi kesän 8.–9. -luokan jälkeen pidettävät protuleirit ovat jo täynnä. Aiempina vuosina leireillä on ollut tilaa vielä kesällä.

Prometheus-leirit ohjaavat hankkimaan valmiuksia elämään, kehittämään maailmankatsomustaan ja ajattelemaan itsenäisesti. Leirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä.

Leiriläiset ovat useimmiten 8.–9.-luokkalaisia, mutta leirejä on myös 16–20-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kaikki Protun toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa järjestävät pääosin nuoret vapaaehtoiset Prometheus-leirin tuki ry:ssä.

Prometheus oli kreikkalaisessa mytologiassa titaani, joka loi ihmiset ja varasti jumalilta tulen. Nimi merkitsee ”etukäteen ajattelevaa.

Ensi kesänä järjestetään 67 leiriä eri puolilla Suomea ja niille on osallistumassa tällä hetkellä 1 005 leiriläistä. Vapaita paikkoja on jäljellä ainoastaan 16–20-vuotiaiden sennuleireillä sekä aikuisille suunnatulla leirillä.

ILMOITUS

– Prometheus-leirit nauttivat nyt kaikkien aikojen suurinta suosiotaan, mutta samalla se tarkoittaa, että moni nuori joutuu jäämään ilman toivomaansa leiripaikkaa. Onneksi protuleirin voi ihan hyvin käydä vielä 9. luokan jälkeen tai myöhemmin – kuten moni tekeekin, sanoo Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen.

Täynnä oleville leireille on mahdollista ilmoittautua peruutusjonoon ottamalla yhteyttä Protun toimistoon. Jos peruutuksia tulee, jonosta otetaan osallistujia leirille ilmoittautumisjärjestyksessä.

Vapaaehtoisia ohjaajia haetaan

Protuleirien kasvanut suosio on samalla lisännyt tarvetta vapaaehtoisille vetäjille eli tiimiläisille. Ensi kesän leiritiimeihin haetaan vielä etenkin 15–19-vuotiaita, leirin itse käyneitä apuohjaajia sekä ennenkin protuleiritiimissä toimineita, kaiken ikäisiä yli 20-vuotiaita ohjaajia.

– Tiimiläisten tehtävänä on luoda leirille luottamuksellinen ilmapiiri, jossa nuori voi olla oma itsensä ja tulla kuulluksi. Leirin vetäminen on valtavan antoisa kokemus sekä ohjaajille että apuohjaajille, sanoo Ahvenainen.

Viime kesänä protuleireille osallistui 1 002 leiriläistä, mikä on kaikkien aikojen osallistujaennätys. Leirejä on järjestetty vuodesta 1989.