Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kokoomuksessa huomattiin, ettei eläkkeitä määrittävä kulutuskori enää vastaa todellista hintojen nousua.

Kokoomus avasi viikonloppuna vaalikampanjansa risteilyllä, jossa esiin nousivat myös eläkkeet. Puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen haluavan tarkastella eläkkeitä määrittävää kulutuskoria ja mahdollisesti muuttaa sitä niin, että se vastaa todellista kulutuksen kasvua. Helsingin Sanomien mukaan Orpo oli kuullut Prisman ovella ”monen seniorin” sanovan, ettei asumisen kulujen kasvu enää vastaa eläkkeiden kehitystä.

Vasemmistoliiton kansanedustajan Paavo Arhinmäen mielestä on harmi, että ”Orpo vieraili Prismassa vasta tässä vaiheessa, kun kaikki eläkeindekseihin tehdyt jäädytykset ja leikkaukset on jo tehty”.

”Jos Petteri Orpo olisi vierailut Prismassa jo joulukuun alussa, ehkä hän olisi jättänyt tekemättä tämän vuoden indeksijäädytykset eläkkeisiin, työttömyysturvaan, sairauspäivärahaan ja muihin etuisuuksiin”, Arhinmäki piruilee Facebookissa.

Arhinmäen mukaan Orpo on oikeassa siinä, että eläkkeiden ja muiden kela-indeksiin sidottujen etuisuuksien määräytymisperusteita pitää muuttaa. Siitä on tutkittuakin tietoa.

”Olenkin sekä kyselytunnilla että kirjallisella kysymyksellä asiasta vastaavalle ministeri [Pirkko] Mattilalle (sin.) tuonut asian esille ja esittänyt muutosta”, Arhinmäki kirjoittaa.

ILMOITUS

”Ministeri Mattila ei ole tainnut edes ymmärtänyt kysymystä vaan vastannut ihan diiba-daabaa, myös kirjallisesti.”

Vasemmistoliitto on esittelyn indeksin määräytymisperusteiden muuttamista jo pitkään.

”Ennen kaikkea peräänkuulutamme uudenlaista, reilumpaa indeksiä, jossa pienet työeläkkeet kasvaisivat nopeammin kuin suuret. Tällöin on syytä harkita myös sellaista mallia, jossa työeläkkeiden korotus koostuisi sekä prosentti- että euromääräisestä osasta”, lukee puolueen eläkepoliittisessa ohjelmassa.

”Mutta sanalla on syytä huomata, ettei indeksin määräytymisperusteella ole mitään merkitystä, jos indeksit jäädytetään. Nolla on aina nolla”, päättää Arhinmäki.