Porin kaupunginhallitus päivitti 3. joulukuuta päivähoidon palvelusetelin käyttöä koskevat perusteet. Sivistyslautakunnan edellytettiin huolehtivan, että oma toiminta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti ja palvelusetelejä myönnetään vain täydentämään omaa toimintaa.

Mikael Ropo piti tätä järjettömänä päätöksenä (Satakunnan Kansa 8.12)! Itse en kuitenkaan voi ymmärtää sitä, että omat yksiköt käyvät vajaalla teholla. Kulut menevät joka tapauksessa niin henkilöstöstä kuin tiloista. Kunnalla on sitä paitsi velvollisuus järjestää ja ylläpitää omaa varhaiskasvatusta.

Käsittämätöntä minusta on se, miten voitaisiin jakaa lisää palveluseteleitä, kun oma toiminta käy vajaalla. Ja samanaikaisesti meille pääluottamusmiehille annetaan tietoa, että varsinkin lastenhoitajia olisi kaupungilla noin 80 liikaa. Lisää palveluseteleitä ja liikaa henkilökuntaa – outo yhtälö!

”Yksityisellä palkkaus kulkee jonkin verran perässä.”

Kaupungin omana työnä järjestämä varhaiskasvatus on laadukasta ja moniammatillista. Pääsääntöisesti kaikki erityistä tukea tarvitsevat lapset sijoitetaan kaupungin omiin yksiköihin. Jos palvelusetelipäiväkotiin sijoitetaan erityistä tukea tarvitseva lapsi, maksaa kaupunki tämän lapsen avustajan kustannukset. Huomioitavaa on myös, että kaupunki ostaa esiopetuksen yksityisiltä tuottajilta erikseen, josta tietenkin seuraa kustannusten nousua.

OAJ:n mukaan kunnat arvioivat, että yksityisen varhaiskasvatuksen laatu vaihtelee. Itseänikin huolettaa se, että tehtävänkuviin sisällytetään siivous- ja ruokahuollon tehtäviä. Mielestäni näillä on selkeitä vaikutuksia palvelun laatuun. Yksityisellä palkkaus kulkee myös jonkin verran perässä kunnalliseen palkkaukseen nähden. Tämä johtunee laajennetuista tehtävänkuvista, joissa itse varhaiskasvatus jää vähemmälle.

Henkilöstö on varmasti koulutettua ja osaavaa, mutta yksityisen nuiva suhtautuminen luottamusmiestoimintaan heikentää yhdessä kehittämisen ja tekemisen meininkiä.

Minun henkilökohtainen näkemykseni on, että ensi sijassa pitää tuottaa palvelut julkisena omana toimintana, eikä myöntää julkisia varoja yksityisiin palveluihin – ei seteleinäkään.

Anne Granroth
Pori