Risto Kalliorinne

Aloitti viime joulukuussa PAM:n järjestöjohtajana, asuu Oulussa, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Sinut valittiin loppuvuodesta Niina Koivuniemen seuraajaksi PAMin kakkospomona. Oliko valinta yllätys, Risto Kalliorinne?

– Valinta ei enää kokouksessa ehkä ollut yllätys, mutta se tilanne, että järjestöjohtajan työ tuli eteen, oli yllätys. En olettanut päätyväni PAMin järjestöjohtajaksi parissa vuodessa.

Oletko muuttanut työsi perässä Helsinkiin?

– En. Uusi pestinihän on varma vain kesäkuun alkuun asti. PAMin liittokokouksessa 4.–6. kesäkuuta valitaan uusi puheenjohtaja ja järjestöjohtaja seuraavaksi kaudeksi. Tämän vuoksi myöskään hoitamaani Pohjois-Suomen aluepäällikön tehtävään ei haettu uutta ihmistä, vaan teen sitä kesäkuuhun asti oman työn ohessa.

– Suurimman osan viikosta olen nyt Helsingissä. Perjantaisin hoidan Pohjois-Suomen pamilaisten asioita.

”Aiomme olla vaaleissa aktiivisesti mukana.”

Mitä tehtäviisi Helsingin päässä kuuluu?

– Puheenjohtaja Ann Selinin henkilökohtainen varajäsenyys tarkoittaa lähinnä sitä, että jos Selin ei pysty osallistumaan hallituksen kokoukseen, silloin minä toimin puheenjohtajana.

– Järjestöjohtajana olen vastuussa PAMin suurimman osaston, järjestö- ja aluetoimintaosaston päivittäisestä toiminnasta. Osasto, jossa on lähes sata työntekijää, vastaa jäsenpalveluista alueilla ja esimerkiksi jäsenhankintaan ja luottamusmiesvalintoihin liittyvistä asioista. Osaston tehtäviin kuuluu myös organisoida mahdolliset työtaistelutoimet työpaikoilla.

Miten PAM näkyy kevään vaaleissa?

– Tämä vaalikausi on osoittanut, mitä tapahtuu, kun vallassa on porukka, joka ei halua kuunnella ay-liikettä. Meidän pitää pyrkiä saamaan eduskuntaan jäseniä, jotka tekevät ay-liikkeen kannalta hyviä päätöksiä.

– Aiomme olla vaaleissa aktiivisesti mukana. Järjestöosasto on esimerkiksi rohkaissut jäseniä osallistumaan Vapaiden valtakunta -kampanjaan. Pamilaisia ehdokkaita tuemme rahallisesti. Kolmanneksi jaamme ehdokkaille tietoa pamilaisista teemoista.

Niina Koivuniemi on julkisuudessa nimennyt irtisanoutumisensa syyksi muun muassa työnantajapuolen kiristyneet linjat. Oletko havainnut saman?

– En ota kantaa haastatteluissa esitettyihin asioihin. Haluan olla toiveikas. Pystymme kyllä työnantajaliittojen kanssa ihan hyvään yhteistyöhön. Mutta toki yksittäisten työnantajien kovat asenteet ja Suomen Yrittäjien johdon työmarkkinoita sekoittava toiminta ovat huolestuttaneet.

Risto Kalliorinne

Aloitti viime joulukuussa PAM:n järjestöjohtajana, asuu Oulussa, kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.