Britannian parlamentti odotetusti jätti hyväksymättä EU:n kanssa neuvotellun brexit-erosopimuksen – historiallisin murskaluvuin 432–202, ja nyt kukaan ei oikein tiedä, mitä tapahtuu.

EU:n näkökulmasta tilanne on selvä: Britannia on ilmoittanut lähtevänsä, joten 29. maaliskuuta se lähtee. Erosopimusta ei ratifioida, siirtymäkautta ei tule, vaan EU:n oikeuden soveltaminen saarivaltiossa lakkaa heti 30. maaliskuuta 2019.

Brittiparlamentaarikoilla oli hyvin erilaisia syitä olla hyväksymättä sopimusta: toiset haluavat lähteä ilman sopimusta, toiset eivät ollenkaan. Jotkut vaativat uutta kansanäänestystä ja joillakin on edelleen se harha, että jossain olisi vielä joku ”parempi diili” saavutettavissa.

Britit eivät ymmärrä miten laajaan sekasortoon he voivat oman maansa saattaa.

Ei ole. Briteillä oli vuosikymmenet paras mahdollinen diili EU:n kanssa, ja sen saa vain kuulumalla EU:hun.

Sillä aikaa, kun britit keskittyvät toistensa kanssa taisteluun, on Euroopan parlamentissa ja komissiossa kovaa vauhtia valmistauduttu sopimuksettomaan eroon.

ILMOITUS

Kriittisten liikennemuotojen toimivuuden varmistaminen on ensimmäinen asia, sillä sopimuksettomassa erossa kaikki sopimukset kaikista liikennemuodoista on neuvoteltava erikseen ja yksittäisinä ja lisäksi vielä myös jäsenmaakohtaisesti.

Merkittävät vaikutukset sopimuksettomalla lähdöllä on myös rahoituspalveluihin, tulliin ja ilmastopolitiikkaan, muutamia mainitakseni.

On paljon asioita, joita EU-sopimukset säätelevät, eivätkä britit tunnu edelleenkään ymmärtävän miten laajaan sekasortoon he voivat oman maansa saattaa.

Muut maat – varsinkin Hollanti – ovat satamapuolella ja tullauskuvioissa valmistautuneet tilanteeseen paljon paremmin kuin britit.

Matkailun näkökulmasta lentoliikenne on suurin kysymys. Tämä yritetään toki EU-tasolla turvata kaikin tavoin jatkumaan keskeytyksittä fiksusti ja turvallisesti, mutta aivan ilman vaikutuksia tuskin selvitään. On selvää, että yksin EU:n toimenpiteillä ei voida lieventää sopimuksettoman tilan kokonaisvaikutusta.

Briteillä on edelleen mahdollisuus perua brexit omalla ilmoituksellaan ja uuden kansanäänestyksen mahdollisuuskin on kasvanut.

Pääministerin mahalaskun jälkeen työväenpuolueella on nyt suuri vastuu Yhdistyneen kuningaskunnan tulevaisuudesta.