Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hallitus ilmoitti perjantaina, että se aikoo selvittää tulkintoja maahanmuuttoa koskettavista kansainvälisistä sopimuksista.

Suomen tulee erota Euroopan unionista, jos se haluaa muuttaa tai irtisanoutua nykyisistä maahanmuuttoa sääntelevistä kansainvälisistä sopimuksista, toteaa kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin. Scheinin sanoo Helsingin Sanomien verkkosivuilla, että hallituksella ei ole liikkumavaraa.

Hallitus ilmoitti perjantaina, että se aikoo selvitää, pystyykö nykyisiä kansainvälisiä sopimuksia muuttaa. Scheinin antoi Twitterin puolella selvityksen hyvin nopeasti. Scheinin mukaan EU:n perusoikeuskirjasta ja unionin ihmisoikeuksisopimuksista pääsee eroon vain eroamalla koko unionista. Niiden palauttamiskielto menee pitemmälle kuin YK:n pakolaissopimuksessa, Scheinin huomauttaa.

– Siinä se selvitys, Scheinin päättää viestinsä.

Samassa Twitter-keskustelussa ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell sanoo, että Suomi voi toki erota YK:sta ja EU:sta ja olla noudattamatta sopimuksia.

– [...]silloin Suomi on sellaisessa viiteryhmässä jossa ei haluta olla, hän kirjoittaa. Cantell mainitsee Twitter-profiilissaan, että hänen mielipiteensä ovat hänen omiaan, eivät ulkoministeriön.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson puolestaan sanoi Kansan Uutisille, että hallitus suuntaa tarmonsa täysin väärään asioihin. Anderssonin mukaan touhu ”alkaa mennä todella pahasti huti”.

–  Tämän tarmon ja energian hallitus voisi käyttää siihen, että se oikeasti pohtisi, miten seksuaalirikoksia vähennettäisiin, Andersson sanoi.