Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto syyttää Sipilän hallitusta Raahen nukutuksessa tehtävien leikkauksien lopettamisesta. Sinetti tuli jo hallitusohjelmassa, jonka keskustan kansanedustajat ovat hyväksyneet.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston mukaan Raahen sairaalaa uhkaava alasajo nukutuksessa tehtävän leikkaustoiminnan osalta sinetöitiin jo kempeleläisen pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa, jossa päätettiin tehdä 350 miljoonan euron säästöt erikoissairaanhoitoon.

Näiden linjauksien myötä viedään käytäntöön muun muassa terveydenhuoltolain uudistusta ja päivystysasetusta, jotka uhkaavat Raahen sairaalan leikkaustoiminnan tulevaisuutta.

– Oulaskankaalta loppui jo synnytystoiminta. Nyt Raahen sairaalan leikkaustoiminnan jatkuvuuden puolesta kovasti puhuvat keskustan kansanedustajat ovat hyväksyneet lopetusuhan taustalla olevan hallitusohjelman monta vuotta sitten. Nyt he valitettavasti voivat saada sen, minkä tilasivat. Kepulainen jälkiviisaus on imelin viisauden laji, toteaa Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja Olli Kohonen.

”Lakia ja asetuksia muutettava”

Tilanteen korjaamiseksi Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto vaatii terveydenhuoltolain ja tarvittavien asetusten muuttamista niin, että alueiden sairaanhoitopiirit ja erityisvastuualueet voisivat päättää leikkaustoiminnan ja sairaaloidensa välisen työnjaon. Laadukas hoitoketju on tärkeä ja sen tuntevat parhaiten alueen toimijat itse. Näin myös Raahen kaltaisissa aluesairaaloissa voitaisiin jatkaa nukutuksessa tehtävää leikkaustoimintaa.

Pohjois-Pohjanmaan Vasemmisto muistuttaa, että nykynuoteilla leikkaukset siirtyvät yliopistollisiin sairaaloihin ja osittain myös yksityisiin sairaaloihin.

– Julkiset palvelut kehnontuvat ja verosuunnittelun itse hyvin taitavat monikansalliset firmat kiittävät. Julkiselle puolelle jää kuitenkin kallis päivystys ja hoidon jälkeen ilmenevien ongelmien paikkaaminen, Kohonen summaa.