Lehtikuva/Jussi Helttunen

Oulun – ja nyt myös Helsingin – uusien raiskaustapauksien paljastuminen on johtanut siihen, että seksuaalisesta väkivallasta puhutaan enemmän kuin koskaan. Umpiluisinkaan ei voi välttyä tiedolta, että seksuaalinen hyväksikäyttö on aina rikos ja lapsiin kohdistuessaan erityisen inhottava rikos.

Tästä on ilmeisesti ollut epäselvyyttä, koska jo vuonna 2011 kolmasosa alle 16-vuotiaista oli saanut seksiehdotuksia tuntemattomalta henkilöltä. Kolmasosa! Enemmän kuin maahanmuuttoon, ilmiö saattaa liittyä sosiaalisen median yleistymiseen.

Nyt mennään väärään suuntaan. Rikollisuus kokonaisuudessaan väheni viime vuoden tammi–syyskuussa, mutta raiskaukset lisääntyivät 6 ja seksuaalinen ahdistelu peräti 26 prosenttia edellisvuodesta. Poliisin tilastojen mukaan tammi–kesäkuussa seksuaalirikoksista epäiltyjä henkilöitä oli yhteensä 1 757.

Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa korostuu muutaman ulkomaalaistaustaisen ryhmän suuri osuus raiskausrikoksissa. Väestöosuuteen verrattuna irakilaisten ja afganistanilaisten osuus lapsen hyväksikäytöissä pomppaa silmille.

Suomeen kotoutuneet irakilaiset ovat selittäneet asiaa lähtömaansa patriarkaalisella kulttuurilla. Naiset elävät aina jonkun miehen vallan alla ja sukupuolten välinen kanssakäyminen on mahdotonta. Länsimaissa rikoksia tekeviltä puuttuu suvun kontrolli ja käsitys naisen asemastakin voi olla vääristynyt.

ILMOITUS

Ulkomaalaistaustaisten rikokset ovat siinä mielessä erityinen ongelma, että niin kuin nyt on nähty, niistä joutuvat kärsimään myös aivan sivulliset saman kansanryhmän jäsenet.

Perussuomalaisten esittämät helpot ratkaisut eivät auta itse ongelmaan. Viime vuoden alun 1 757 seksuaalirikoksesta epäillystä 1 466 oli muita kuin ulkomaan kansalaisia tai turvapaikanhakijoita. Meitä kantasuomalaisia.

Lähiaikojen poliittisessa keskustelussa nähdään, pitävätkö muut puolueet päänsä kylminä, vaikka vaalit lähestyvät, ja esittävät ratkaisuja, joilla oikeasti turvataan naisia ja tyttöjä kaikelta seksuaaliselta väkivallalta.

Kansanedustaja Anna Kontula esitti alkuviikolla kuuden kohdan listan, josta seksuaalirikoslain kokonaisuudistus laitetaankin käyntiin.

Listalta voisi toisena tässä nostaa esiin asenteiden muokkaamisen. Moni naisten oikeuksien puolustamiseen nyt herännyt on tähän asti pitänyt #metoo-kampanjaa liioitteluna ja vähätellyt Suostumus-aloitetta.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!