Lehtikuva/Jessica Gow

Vasemmistopuolueen merkitys oppositiopuolueena korostuu, kun demarivetoinen hallitus ryhtyy toteuttamaan keskustaliberaalien politiikkaa.

Vielä maanantaina Ruotsin vasemmistopuolue ilmoitti, että se tulee luottamusäänestyksessä äänestämään Stefan Löfvenin hallitusta vastaan. Keskiviikkona vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt sanoi, että vasemmistopuolue aikookin äänestää tyhjää.

Tämä tarkoittaa sitä, että Ruotsin yli neljä kuukautta jatkunut hallituspula päättynee perjantaiaamuna klo 9, jolloin pääministeriehdokas Löfvenin luottamuksesta äänestetään.

Hallituksen muodostavat Löfvenin sosiaalidemokraatit yhdessä vihreiden kanssa. Keskustapuolue ja liberaalit eivät osallistu hallitukseen, mutta antavat sille luottamuksensa. Vasemmistopuolue äänestää tyhjää.

Ruotsi saanee pääministerin perjantaiaamuna klo 9 käytävässä äänestyksessä.

Näin varmasti vastaan äänestävien eli maltillisen kokoomuksen, ruotsidemokraattien ja kristillisdemokraattien äänet eivät riitä Löfvenin torjumiseen.

Nyt edes neuvoteltiin

Mikä muuttui vasemmistopuolueen kannalta maanantain ja keskiviikon välillä?

ILMOITUS

Ensinnäkin Löfven nyt ensimmäistä kertaa neuvotteli vasemmistopuolueen kanssa.

Sosiaalidemokraattien viime perjantaina keskustan ja liberaalien kanssa tekemässä hallitussopimuksessa mainittiin erikseen, ettei vasemmistopuolueella saa olla mitään vaikutusta tulevan hallituskauden politiikkaan.

Tätä pidettiin erityisen loukkaavana vasemmistopuolueessa. Asetettiinhan se samanlaiseen paariapuolueen asemaan kuin äärioikeiston ruotsidemokraatit.

Maanantaina siis kuvio oli se, että vasemmistopuoluetta vedettiin märällä rätillä päin kasvoja ja samalla oletettiin, että se äänestää sellaisen hallituksen puolesta, johon sillä ei saa olla mitään vaikutusvaltaa.

Epäreiluuden tunnetta lisäsi se, että vasemmistoblokki pysyi syyskuun vaaleissa ainoastaan vasemmistopuolueen saamien seitsemän lisäpaikan ansiosta suurempana kuin porvariallianssi. Sekä sosiaalidemokraatit että ympäristöpuolue menettivät paikkoja.

Sjöstedt kertoi keskiviikkona Löfvenin luvanneen, ettei vasemmistopuolueen vaatimuksesta päättyneellä vaalikaudella tehtyjä sosiaaliturvauudistuksia pureta. Sjöstedtin mukaan vasemmistopuolueen ulos vaikuttamisesta sulkeva lauseke on nyt ”historiaa”.

Nähtäväksi jää, miten keskusta ja liberaalit tätä tulkitsevat.

Ehdollinen luottamus

Sjöstedtin mukaan vasemmistopuolue tulee esittämään hallitukselle epäluottamuslausetta, jos hallitus tekee lakiesitykset vuokrasääntelyn purkamisesta tai työlakien heikentämisestä. Molemmat sisältyvät Löfvenin keskiryhmien kanssa laatimaan 73-kohtaiseen ohjelmalistaan.

Vasemmistopuolue on yhden kerran aikaisemmin kaatanut epäluottamuslauseella demarihallituksen. Tämä tapahtui vuonna 1991, jolloin Ingvar Carlssonin hallitus teki esityksen lakkojen kieltämisestä.

Hallituksessa tulee vallitsemaan tietty kauhun tasapaino. Toisella puolella ovat Sjöstedtin esittämät reunaehdot, toisella taas keskiryhmien kanssa sovitut linjaukset.

Tarkkailijat ovat arvelleet, että käytännössä vasemmistopuolueen olisi vaikea lähteä esittämään epäluottamusta hallitukselle. Silloin on vaarana se, että lopulta Ruotsissa istuu kokoomusjohtoinen hallitus, joka pysyy pystyssä ruotsidemokraattien luottamustuen varassa.

Toinen vaihtoehto on uudet vaalit, ja vasemmistopuolue helposti nähtäisiin syyllisenä niihin. Ainakin toistaiseksi on oletettu, että uusintavaalien ainoa merkittävä muutos olisi ruotsidemokraattien kannatuksen kasvaminen entisestään.

Ay-liike ja vasemmisto

Sosiaalidemokraattien kannalta merkittävin tekijä hallitusratkaisussa on se, että keskustan ja liberaalien irrottauduttua kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kelkasta on blokkipolitiikan toinen osapuoli, porvariallianssi hajonnut. Sitä ei varmasti ihan helposti saada taas kasaan.

Sjöstedt ja vasemmistopuolueen johto tulevat varmasti saamaan paljon arvostelua osakseen. Monet katsovat puolueen maanantain tiukkojen puheiden jälkeen antaneen liian helposti periksi ja sen saamat vakuudet näyttävät heikoilta.

Ruotsin yleisradion SVT:n poliittinen kommentaattori Mats Knutson arvioi kuitenkin, että pitemmällä aikavälillä katsottuna ratkaisusta voi olla vasemmistopuolueelle etua.

Ensinnäkin nyt vältyttiin siltä, että ainakaan tällä erää ei muodostettu ruotsidemokraattien armosta pystyssä pysyvää oikeistohallitusta.

Sosiaalidemokraatit joutuvat keskustasopimuksensa vuoksi ajamaan hallituksessa monia oikeistolle mieluisia aloitteita. Kuten Sjöstedt maanantaina sanoi, tulossa on Ruotsin historian oikeistolaisin sosiaalidemokraattien johtama hallitus.

Tämä avaa vasemmistopuolueelle uusia mahdollisuuksia muun muassa ay-liikkeen suuntaan. Ruotsissa sosiaalidemokraattien dominoiva asema ay-liikkeessä on aina ollut aivan eri luokkaa kuin Suomessa.

Nyt kuitenkin ay-liike arvosteli heti kättelyssä viime perjantain hallitussopimusta. Erityisesti pyrkimykset työlakien heikentämiseen huolestuttavat sitä.