Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Takana on paras vuosi pitkään aikaan, yt-neuvotteluita ihmettelee pääluottamusmies Kai Kyllinen.

Fazerin Oulun leipomon työntekijät marssivat vuorokaudeksi ulos työpaikaltaan viime yönä. Ulosmarssilla työntekijät vastustavat työnantajan suunnitelmia lopettaa leipomon toiminta ja siirtää sen tuotanto muihin Fazerin leipomoihin.

Mielenilmaukseen osallistuu noin 30 työntekijää. Työntekijät palaavat töihin torstain ja perjantain välisenä yönä kello 00.00.

– Työntekijöiltä ei löydy ymmärrystä työnantajan suunnitelmille sulkea leipomo. Ei ole mitään syytä lopettaa hyvässä kunnossa olevaa leipomoa nyt, kun takana on paras vuosi pitkään aikaan Fazer Leipomoilla, Fazerin Oulun leipomon työntekijöiden pääluottamusmies Kai Kyllinen kertoo SEL:n verkkosivuilla.

– Rahasta ei ole pulaa, yt-neuvotteluilmoituksesta seuraavana päivänä Fazer ilmoitti investoivansa 40 miljoonaa euroa Lahteen uuteen tuotantoon, Kyllinen jatkaa.

Fazer ilmoitti maanantaina yhteistoimintaneuvotteluista Oulun leipomonsa lopettamiseksi ja sen toimintojen siirtämiseksi muihin leipomoihin. Neuvottelut koskevat kaikkia Oulun leipomon 83 työntekijää, joista toimihenkilöitä on kahdeksan ja ylempiä toimihenkilöitä yksi. Leipomon toiminta aiotaan lopettaa ensi syksynä.

ILMOITUS

Tosissaan yt-neuvotteluihin

Työntekijät haluavat ulosmarssilla osoittaa työnantajalleen, että he ovat tosissaan ja haluavat säilyttää leipomon ja työpaikat Oulussa.

– Lähdemme yt-neuvotteluihin tosissamme miettimään, miten voisimme pitää leipomon toiminnassa. Meillä on kova motivaatio saada jatkaa töitä. Ihmiset ovat huolissaan tulevaisuudestaan, työpaikkoja ei ole Oulun seudulla liikaa tarjolla. Vastuullinen teko olisi säilyttää työpaikat ja leipomo Oulussa. Se olisi paras ratkaisu myös ympäristön kannalta, Kyllinen toteaa.

Fazer perustelee leipomon sulkemista pakatun leivän kulutuksen pienentymisellä. Kaupoissa leivottujen ja paistettujen tuotteiden suosio on kasvanut ja Fazer aikookin kasvattaa myymäläleipomoidensa määrää voimakkaasti. Tiedossa ei tosin ole, onko Oulun seudulle tulossa enää uusia myymäläleipomoita.

Myymäläleipomot valtaavat alaa

Fazerilla on nyt 64 myymäläleipomoa Suomessa ja ne työllistävät 450 henkilöä. Vuonna 2021 myymäläleipomoita on arviolta 100 ja työntekijöitä jo 600.

SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen toivoo Fazer vielä miettivän, kannattaako luovuttaa pakatun leivän markkinoita pohjoisessa kilpailijoille sulkemalla hyvin toimiva leipomo, jossa on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö.

– Toivottavasti yt-neuvotteluissa löydetään ratkaisut, joilla leipomo ja työpaikat pysyvät Oulussa. Lopettamispäätös olisi jälleen kova isku Oulun alueelle, josta vuosi sitten hävisi jo sata leipomotyöpaikkaa Antellin suljettua leipomonsa, Kuntonen sanoo.

Fazerilla on Oulun lisäksi leipomot Vantaalla, Lahdessa sekä Lappeenrannassa. Fazer Leipomot työllistää Suomessa yhteensä noin 1 600 ihmistä.