Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallituspuolue siniset puolestaan on lähtenyt vaatimaan jo perustuslain muuttamista.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) peräänkuuluttaa malttia lakiuudistuksiin. Oulussa ja Helsingissä paljastuneet epäillyt seksuaalirikokset ovat nostattaneet huutomyrskyn, jonka laineilta on vaadittu monia lakimuutoksia. Esimerkiksi hallituspuolue siniset lähti tiistaina vaatimaan jo perustuslain muuttamista.

– Rikoslain kehittämistä ja uudistamista ei voi tehdä huutoäänestyksellä tai kiihkon vallassa, Häkkänen sanoi tiistaina Vantaan vankilassa järjestetyssä mediatapahtumassa.

Häkkänen ilmoitti siellä perustaneensa työryhmän pohtimaan raiskauslainsäädännön uudistamista. Tarkoituksena on saada suostumuksen vahvistaminen mukaan raiskauslainsäädäntöön. Päätös työryhmän perustamisesta tehtiin huolellisen valmistelutyön jälkeen.

– Eikä niin, että luetaan sosiaalisesta mediasta kuohuttavia otsikoita ja päätetään tehdä pykälämuutos. Yhteiskunnallinen keskustelu on tärkeätä, mutta kun tehdään johtopäätöksiä lainvalmistelutyön käynnistämisestä, sen täytyy pohjautua huolelliseen analyysiin, Häkkänen sanoi.

– Koska kun viime kädessä ihminen päätyy tänne (Vantaan vankilan) eristyssellin pohjille, sen pitää tapahtua oikeusvaltion peruspilarien ja hyvin toimivien prosessien jälkeen.

ILMOITUS

Rikoslaki on yhteiskunnan peruspilareita

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä laki, jossa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistus korotettaisiin neljästä vuodesta kuuteen vuoteen. Tämä tulee Häkkäsen mukaan saada läpi, mutta on selvää, että raiskauslainsäädännön uudistus jää seuraavalle hallitukselle.

– Hyvän lainvalmistelun nimissäkään en lähtisi nyt viemään mitään pikamuutoksia. Ne hankkeet olisi pitänyt käynnistää puolitoista vuotta sitten, Häkkänen sanoi Kansan Uutisille tiistaina.

Häkkänen nosti myös esiin, että viime päivinä on vaadittu myös kriminalisoimaan lapsille internetissä lähetyt seksuaaliväritteiset viestit. Hän huomautti, että se on jo nyt rikollista.

– Korostan tässä, että rikoslaki – joka on käytännössä yksi yhteiskunnan keskeisin laki – päättää kuka menettää vapautensa tai saa vapautensa.

Rikoslailla ei ennaltaehkäistä

Häkkänen myös huomautti Kansan Uutisille, että rikoslaki on huono keino estää monia rikoksia.

– Rikoslailla voidaan turvata oikeudenmukaisia rangaistustasoja.

Häkkänen mainitsi tällä vaalikaudella ajaneensa kiristyksiä rangaistuksiin. Esimerkiksi väkivalta- ja seksuaalirikoksien rangaistuksia on hänen mukaansa tiukennettu, mutta tätä työtä tulee jatkaa. Hän huomautti, että Suomessa lähisuhdeväkivalta on ongelma.

– Olen sanonut, että mielestäni fyysiseen koskemattomuuteen liittyvät teot ovat kaikkein kovimpia loukkauksia.

Häkkänen korosti, että hän ei ole ajamassa kaikkiin rikoksiin ankarampia rangaistuksia.

– En halua antaa sellaista mielikuvaa enkä toimi myöskään niin, että haluaisin vaahtosuisesti kaikkia rangaistuksia tappiin.

Lue lisää: Andersson: Seksuaalirikoskeskustelun typistyminen maahanmuuttokeskusteluun tai kansainvälisen oikeuden vastaisten lakien esittäminen eivät auta uhreja

Terveydenhoitajaliitto: Oulun tapahtumat osin seurausta ennaltaehkäisyn resurssien puutteesta

Anna Kontula Oulun tapahtumista: Keskustelu raiskauksista maahanmuuttokysymyksenä menee vikaan