All Over Press/Franck Robichon

Japanin vangeista yli 20 prosenttia on 65 vuotta täyttäneitä.

Yhä useampi iäkäs japanilainen hakeutuu tarkoituksella vankilaan torjuakseen yksinäisyyttä ja köyhyyttä, kertoo ranskalaislehti Le Monde.

llmiö alkoi kymmenkunta vuotta sitten, ja eläkeikäisten – erityisesti naisten – saamien vankeustuomioiden määrä on jatkuvasti kasvanut.

Oikeusministeriön joulukuussa julkaiseman tilaston mukaan 21,1 prosenttia vangeista oli toissa vuonna 65 vuotta täyttäneitä, kun vuonna 2000 heidän osuutensa oli vain 5,8 prosenttia.

Iäkkäiden rikokset ovat yleensä näpistyksiä ja varkauksia.

Iäkkäiden rikokset ovat yleensä näpistyksiä ja varkauksia. Osa tekee rikoksia päästäkseen yksinäisyydestä, vaikka yleisintä onkin ruuan varastaminen tarpeeseen.

Le Monden haastattelema 78-vuotias mies kertoi olevansa menossa vankilaan tapaamaan ikäistään ystävää, joka oli rikoksenuusijana saanut myymälävarkaudesta kahden vuoden tuomion. Ystävä oli kertonut halunneensa vankilaan, koska siellä on lämmintä, ruokaa ja sairaanhoitoa.

ILMOITUS

Rikosten uusimisprosentti onkin yli 65-vuotiaissa yli kaksinkertainen verrattuna alle 29-vuotiaisiin.

Japanissa on maailman kolmanneksi korkein bruttokansantuote Yhdysvaltain ja Kiinan jälkeen.

Japanin väestö on ikääntymässä. Nyt reilusti yli neljäsosa japanilaisista on 65 vuotta täyttäneitä. Vuonna 2050 heidän osuutensa odotetaan olevan jo 40 prosenttia.