Lehtikuva/TImo Heikkala

Kommentti: Oulun tapahtumat sekoittivat jo vakiintuneen kuvion. Puoluetoimistoissa odotellaan kauhulla seuraavaa gallupia.

Asetelma oli jo vakiintunut runsas kolme kuukautta ennen eduskuntavaaleja. SDP johtaa mielipidetiedusteluja, mutta kokoomus on iskuetäisyydellä. Puolueet jakavat huhtikuussa vallan keskenään ja yksi tai kaksi muuta pääsee mukaan saaliinjaolle.

Sitten tuli tapaus Oulu ja sen perään Helsingin Arabianranta. Ylen mielipidemittauksessaviime viikolla perussuomalaisten kannatus pomppasi 2,1 prosenttiyksikköä edellisestä. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Tuomo Turjan mukaan puolueen kannatuksessa näkyvät piikkinä Oulun alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyiden uutisointi ja Arabianrannan murhaepäily.

Seuraava mittaus tulee Helsingin Sanomilta todennäköisesti tämän viikon lopulla tai ensi viikolla. Siihen ehtivät mukaan Oulun uudet raiskausuutiset ja Helsingin Roihuvuoressa alaikäisiin kohdistuva seksuaalirikosepäily. Silloin nähdään, onko perussuomalaisten kannatuksessa uusi piikki.

Putkonen sivussa julkisuudesta

Todennäköisesti on. Sosiaalisessa mediassa näkyy sellainen raivo, että se heijastuu kyllä reaalielämäänkin.

Perussuomalaiset ruokkii sitä kieltämättä taitavasti. Jussi Halla-ahon adjutantteina toimivat näkyvimmin nettivideoillaan entinen nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja poliittinen suunnittelija Riikka Purra. Matti Putkonenkin näyttää olevan edelleen puoluetoimiston palkkalistoilla, mutta häntä ei – viisasta kyllä – päästetä julkisuuteen.

ILMOITUS

Kolmikon työnjako on selvä. Halla-aho esiintyy perinteisessä mediassa ja kirjoittaa pitkiä tekstejä siitä, miten raiskaukset johtuvat maahanmuutosta. Tynkkynen ja Purra vetoavat tunteisiin, ja Purra lisäksi erityisesti naisäänestäjiin.

Vielä kuukausi sitten eduskuntavaaleista odotettiin ilmastovaaleja ja kansanäänestystä Juha Sipilän hallituksen politiikasta. Vastakkain olisivat olleet leikkaukset, työmarkkinakriisit ja koulutussopimuksen pettäminen sekä toisella puolella talouskasvu ja työllisyystavoitteen saavuttaminen.

Perussuomalaisten ehdoilla?

Nyt näyttää pahasti siltä, että ilmastovaalien sijaan edessä ovat öyhötysvaalit siitä, kuka esittää kovimmat keinot maahanmuuttopolitiikan kiristämiseksi ja härskeimmät puolitotuudet siitä, että ”mitään ei ole tehty”. Yleisten ihmisoikeuksien ohella siinä jäävät jalkoihin myös naisten ja tyttöjen oikeudet, joista perussuomalaiset eivät olleet kiinnostuneita ennen joulukuuta.

Muista puolueista ja keskusteluaiheet määrittelevästä mediasta on kiinni, suostutaanko vaaleihin perussuomalaisten ehdoilla.

Jos nyt pitäisi veikata, niin SDP ja kokoomus pitävät paikkansa kärkikaksikkona. Sijoille 3–5 sen sijaan voi päätyä mikä tahansa kolmikosta perussuomalaiset, vihreät, keskusta, ja missä järjestyksessä tahansa.

Humaania politiikkaa kannattavalle vasemmistoliitolle tulee tässä ilmapiirissä vaikea kevät, jos perussuomalaisten annetaan määritellä puheenaiheet ja keskustelun sävy.

Mutta sosiaalisessa mediassa tulee esiin toinenkin puoli. Hyvin monet ovat läpeensä kyllästyneitä siihen, että Oulun tragedialla kalastellaan poliittisia irtopisteitä. Ymmärretään ja puhutaan koko ongelmasta, ei vain sen yhdestä osasta. Tinkimättömälle humaanille politiikalle voi olla yllättävänkin paljon kysyntää kevään vaaleissa, etenkin jos osa ryhtyy myötäilemään opportunistisista syistä samalla lailla perussuomalaisia kuin syksyn 2015 paniikkipäätöksissä.