Lehtikuva/Angelos Tzortzinis

Tsiprasin hallituksen odotetaan selviävän luottamusäänestyksestä hallituskumppanin lähdöstä huolimatta.

Puolustusministeri Panos Kammenos ilmoitti sunnuntaina eroavansa Kreikan hallituksesta sen vuoksi, ettei hän hyväksy pääministeri Alexis Tsiprasin kompromissia Makedonian nimikysymyksessä.

Tsipras ilmoitti, että parlamentissa äänestetään hallituksen luottamuksesta keskiviikkoiltana.

Tsipras teki kesäkuussa Prespan sopimuksena tunnetun sopimuksen Makedonian hallituksen kanssa 27 vuotta jatkuneen nimikiistan ratkaisemiseksi. Makedonia suostuu muuttamaan nimensä Pohjois-Makedoniaksi, minkä jälkeen Kreikka ei enää estä sitä pääsemästä EU:n ja Naton jäseneksi.

Makedoniassa nimisopimus hyväksyttiin perjantaina.

Kammenos johtaa pienempää hallituspuoluetta, oikeistonationalistista Itsenäisiä kreikkalaisia (ANEL), jolla on 7 paikkaa Kreikan parlamentissa.

Kammenosin mukaan koko puolue jättää hallituksen. Tämä veisi enemmistön Tsiprasin hallitukselta, sillä Tsiprasin vasemmistolaisella Syriza-puolueella on 145 paikkaa 300-paikkaisessa parlamentissa

ILMOITUS

Tsiprasin odotetaan kuitenkin selviävän. Hallituksen uskotaan saavan luottamusäänestyksessä 151–155 ääntä taakseen.

Kriisiin joutui ANEL

Ensimmäisenä kriisiin onkin joutunut Kammenosin ANEL-puolue. Puolueen tiedottajana toimiva apulaissisäministeri Marina Khrysoveloni ilmoitti, että hänen mielestään hallituksen pitäisi istua kautensa loppuun.

Maanantaina näyttikin siltä, että ainakin neljä ANELin seitsenjäsenisestä ryhmästä aikoo äänestää Tsiprasin hallituksen luottamuksen puolesta.

Heihin kuuluvat Khrysovelonin lisäksi apulaismaatalousministeri Vassilis Kokkalis ja turismiministeri Elena Kuntura. Kammenos on ilmoittanut, että kapinalliset erotetaan ANELin parlamenttiryhmästä.

Lisäksi hallituksen odotetaan saavan tuekseen 2–4 edustajaa keskustalaisen To Potami -puolueen ryhmästä, yhden riippumattoman konservatiivin ja riippumattoman sosialistin sekä mahdollisesti yhden edustajan Keskustaliitosta.

Kammenosin ero ei ollut yllätys. Hän ilmoitti jo kuukausia sitten eroavansa, jos hallitus vie Makedonia-sopimuksen parlamentin äänestettäväksi.

Nationalistit ovat molemmissa maissa järjestäneet kuukausien ajan mielenosoituksia sopimusta vastaan.

Makedonian parlamentti hyväksyi sopimuksen viime perjantaina vaaditulla kahden kolmasosan enemmistöllä.

Kreikan parlamentissa sen läpimenoon riittää yksinkertainen enemmistö, minkä sen odotetaan saavan.

Vaalit luultavasti lähikuukausina

Tsipras ilmoitti, että uudeksi puolustusministeriksi tulee armeijan komentaja, amiraali Evangelos Apostolakis.

Tsipras nousi pääministeriksi Syrizan voitettua vaalit tammikuussa 2015. Syrizan ja ANELin koalitio säilytti enemmistönsä syyskuun 2015 ennenaikaisissa vaaleissa.

Seuraavat vaalit on pidettävä viimeistään tämän vuoden lokakuussa. On kuitenkin arveltu, että niitä aikaistetaan mahdollisesti toukokuussa pidettävien europarlamentin vaalien yhteyteen.

Oikeiston (tai keskustaoikeiston) pääpuolue Uusi demokratia (ND) on jo pitkään ollut kaikissa gallupeissa Syrizan edellä. Viime vuoden parin viimeisen kuukauden aikana ND:n kannatuslukemat olivat väliltä 32–38 prosenttia ja Syrizan 22–28 prosentin haarukassa.

Kreikan vaalijärjestelmän takia 37–38 prosentin kannatus saattaa jo riittää enemmistöön parlamentissa.