Lehtikuva/Timo Heikkala

Tukea pelkoon ja ahdistukseen tarjolla koulutetuilta ohjaajilta.

Pelastakaa Lapset avaa maanantaina kello 16 lapsille ja nuorille suunnatun Kriisichatin liittyen tapauksiin, joissa digitaalista mediaa on hyödynnetty lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan. Kriisichat on avoinna kello 18:aan asti ja sitä jatketaan seuraavina päivinä tarpeen mukaan.

Oulussa ja Helsingissä paljastuneet tapahtumat ovat järjestön mukaan järkyttäneet joitakin lapsia ja nuoria. Kriisichatissa lapset ja nuoret voivat keskustella tapahtumien aiheuttamista tunteista koulutettujen ohjaajien kanssa. He saavat myös tietoa muista tukea tarjoavista tahoista.

Chatin aikuiset ohjaajat kannustavat lapsia ja nuoria puhumaan ja jakamaan pelkoa ja ahdistusta läheisten kanssa, sekä tarvittaessa ottamaan rohkeasti yhteyttä ammattiauttajiin tai kriisipuhelimiin keskustellakseen asiasta lisää. Sen lisäksi, että chatin ohjaajat ovat valmiudessa antamaan lapselle erityistä tukea ja neuvoja, he saattavat esimerkiksi mahdolliset seksuaaliväkivaltatapaukset viranomaisten tietoon.

Vanhempia Pelastakaa Lapset kehottaa rauhallisuuteen ja seuraamaan, kuinka lapsi reagoi tapahtuneeseen tai tapahtumista kertovaan mediatulvaan, kuuntelemaan lapsen kysymyksiä ja antamaan niihin rehellisiä vastauksia ja lohduttamaan.

Alla lisää ohjeita:

Kuuntele lasta ja nuorta. Hanki tietoa lasta tai nuorta järkyttäneestä asiasta ja puhu tapahtuneesta rauhallisesti. Perusta sanomasi faktoihin ja vältä ylireagoimista. Auta lasta ja nuorta hahmottamaan tosiasioiden ja mielipiteiden välinen ero. Lapsi ja nuori tarvitsee läsnäoloasi todennäköisesti enemmän kuin normaalisti. Varaudu olemaan lapsen tai nuoren saatavilla.

ILMOITUS

Jos lapsi tai nuori haluaa puhua mieltä järkyttäneestä tapahtumasta, auta lasta ja nuorta löytämään sanat, jos hän ei itse osaa tai pysty puhumaan asiasta. Yritä pysyä rauhallisena. Kerro lapselle ja nuorelle, että kaikki tunteet ovat sallittuja ja että on normaalia reagoida voimakkaastikin silloin, kun kokee oman, tai muiden turvallisuuden uhatuksi.

Suojele lasta ja nuorta liialliselta mediatulvalta, kuten tv-uutisilta ja nettisisällöiltä.

Huolehdi siitä, että lapsen ja nuoren arkirutiinit eivät rikkoudu ja että lapsi ja nuori syö, nukkuu ja liikkuu riittävästi. Rutiinit tuovat turvaa ja pitävät ajatukset poissa mieltä järkyttävistä asioista.

Vahvista lapsen ja nuoren turvallisuuden tunnetta kertomalla, että lapsen ja nuoren mieltä järkyttävät tapahtumat ovat harvinaisia ja että vanhempi on aina lapsen ja nuorten tukena.

Mikäli lapsen tai nuoren oireilu on rajua tai pahenee siten, ettei lapsi tai nuori pysty esimerkiksi nukkumaan, tai käymään koulua, kannattaa hakea ulkopuolista apua esimerkiksi sosiaali- ja kriisipäivystyksestä, tai kouluterveydenhuollosta. Vanhempi voi myös itse myös hakeutua ulkopuolisen avun piiriin tarvittaessa.

Mikäli herää epäilys siitä, että lapsi tai nuori, tai joku lapsen tai nuoren tuntema lapsi tai nuori on joutunut seksuaaliväkivallan kohteeksi, ota yhteyttä poliisiin.