SAK

Lauri Muranen

SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö, syntynyt vuonna 1983, lukee saunassa ja pyöräilee töihin vuoden ympäri.

Lauri Muranen, aloitit SAK:n elinkeinoasioiden päällikkönä lokakuussa. Mitä kaikkea työhösi kuuluu?

Vastaan SAK:n edunvalvonnasta elinkeinopoliittisissa kysymyksissä. Erityisesti energiaan, liikenteeseen ja asumiseen liittyvät asiat kuuluvat tontilleni.

Haluamme saada duunarin äänen kuuluviin entistä paremmin myös näissä asioissa. Lisäksi koordinoin SAK:n yhteiskuntasuhdevaikuttamista.

Miten päädyit SAK:n riveihin?

Olen työskennellyt erilaisissa asiantuntija- ja johtotehtävissä erityisesti energia-alan järjestöissä. Halusin ay-liikkeeseen töihin kiinnostavien tehtävien vuoksi ja koska pidän sitä keskeisenä pääomaa tasapainottavana voimana yhteiskunnassamme.

Kirjoitit hiljattain huonoista kokemuksistasi paikalliseen sopimiseen liittyen. Millaista palautetta kirjoituksesta tuli?

Enimmäkseen palaute oli myönteistä. Käyttämäni esimerkit olivat varsin äärimmäisiä, mutta kertovat siitä, kuinka yksin varsinkin nuori on neuvottelutilanteessa. Jonkin verran tuli myös tuohtunutta palautetta – olen kuulemma ymmärtänyt jotain väärin. Näissä kysymyksissä tuohdutaan selvästi aika helposti ja ilmeisen tahallisesti.

”Meillä on mahtavaa ja hemmetin lahjakasta porukkaa töissä.”

Mikä on yllättänyt eniten uudessa työssäsi?

Se, kuinka miellyttävä ja rauhallinen tunnelma toimistolla on, vaikka olisi täysi hässäkkä päällä. Kuten esimerkiksi viime syksyn irtisanomiskiistan aikaan. Meillä on mahtavaa ja hemmetin lahjakasta porukkaa töissä.

Ikävämpi yllätys oli se, kuinka jyrkän kielteisesti jotkut tahot suhtautuvat ay-liikkeeseen. Ristiriidat ymmärrän, mutta en sitä säännöllistä suu vaahdossa kohkaamista. Se on yksinkertaisesti outoa.

Miten kevään eduskuntavaalit tulevat näkymään työssäsi?

Täyteen ammuttuna kalenterina. Suomen suuntaa pitää muuttaa niin, että tässä maassa huomioidaan myös duunareiden näkemykset.

Lauri Muranen

SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö, syntynyt vuonna 1983, lukee saunassa ja pyöräilee töihin vuoden ympäri.