Antti Leppänen/CC BY 4.0

Esko Järvenpää kirjoitti (KU 28.12.) Eläketurvakeskuksen julkaiseman Työeläke-lehden Tiedoksi-palstan uutisesta, jonka otsikko kuului näin: ”Indekseihin huomattava korotus”.

Viime vuosina suomalaiset palkansaajat ovat tottuneet lähes nollakorotuksiin ja myös eläkkeiden tarkistukseen käytetyt indeksikorotukset ovat olleet pieniä. Toki myös 1,5 prosentin korotus kuulostaa pieneltä, mutta on se kuitenkin enemmän kuin aiempina vuosina on nähty. Tätä muutosta kuvaa työeläkealan ammattilaisille tarkoitetun Työeläke-lehden otsikko.

Eläketurvakeskus tutkii monipuolisesti eläkkeiden tasoa ja riittävyyttä sekä myös eläkeläisten omia kokemuksia toimeentulostaan. Työeläkkeet ovat ostovoimaltaan aikaisempaa suurempia, mutta eläkeläisten omat kokemukset eläkkeen riittävyydestä ovat usein karumpia. Niitä ei käy vähätteleminen, ei myöskään sen tosiseikan, että meillä valitettavasti on edelleen tuntuva eläkeläisköyhien joukko. Eläkeläisköyhyys ei kuitenkaan ole meillä keskimäärin suurempaa kuin esimerkiksi muissa Euroopan maissa.

Eläketurvakeskuksen verkkosivuilta ja julkaisuista löytyy runsaasti tietoa indekseistä. Eläketurvakeskus on tehnyt myös laskelmia eri indeksien seurauksista. Eläkkeitä paremmin korottava indeksi tietäisi lisärahoitustaakkaa nykyisille ja tuleville työikäisille sukupolville. Tämä on haasteellista, kun samaan aikaan alentunut syntyvyys uhkaa vähentää maksajien määrää.

Kati Kalliomäki
päätoimittaja
Työeläke-lehti