Lehtikuva/Martti Kainulainen

Li Andersson kyselytunnilla ministeri Annika Saarikolle: Maksatatte parannukset, mitä sinänsä kyllä tehdään, paljon palveluja käyttävillä ikäihmisillä.

Terveydenhuollon asiakasmaksujen omavastuun jopa kymmenkertaistuminen nousi esiin myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Tällä hetkellä terveyskeskuskäyntien vuosittainen enimmäismaksu on suurimmassa osassa kuntia 61,80 euroa. Hallituksen tällä viikolla eduskuntaan tuoma lakiesitys kymmenkertaistaa maksukaton jopa 683 euroon.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon suurimmat tasa-arvo-ongelmat liittyvät nimenomaan perusterveydenhuoltoon.

– Liian pitkät jonot terveyskeskukseen sekä ylisuuret sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut vaikeuttavat monen pienituloisen suomalaisen hoitoon pääsyä. Te tiedätte myöskin hyvin, että kunnat ja sairaanhoitopiirit eivät tähän asti ole käyttäneet niitä mahdollisuuksia, joita laki jo tällä hetkellä antaa alentaa maksuja pienituloisten kohdalla, hän sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.).

– Ja mitä tämä hallitus sitten tekee? Te pahennatte tilannetta entuudestaan tällä uudella asiakasmaksulakiesityksellä. Terveyskeskusmaksun välikaton poisto tulee nostamaan monien pienituloisten suomalaisten terveyskeskuksen käyntimaksuja jopa sadoilla euroilla vuodessa, jatkoi Andersson.

Vetoomuksessa jo tuhansia nimiä

Vasemmistoliitto onkin käynnistänyt vetoomuskampanjan Oikeus terveyteen ja hyvään hoitoon kuuluu kaikille , jossa kerätään nimiä Saarikolle toimitettavaan vetoomukseen asiakasmaksujen lisäysten pysäyttämiseksi. Nimiä siihen oli perjantaiaamuna kertynyt jo yli 7 600.

ILMOITUS

”Allekirjoita vetoomuksemme, jos olet kanssamme samaa mieltä siitä, että terveydenhuollon rahoitus tulisi mieluummin kerätä progressiivisen verotuksen kautta kuin paljon sairastavien ihmisten taskuista”, vasemmistoliitto kehottaa, ja vaatii terveyskeskusmaksujen poistamista koko maassa, kuten esimerkiksi Helsingissä on jo tehty.

”Ikäihmiset ja lapsiperheet hyötyvät”

Saarikko puolusti esitystä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen arviolla, jonka mukaan siinä voittajia ovat kotihoidossa olevat ikäihmiset tai lapsiperheet.

– Ja kuten totesin, keskimäärin ihmiset käyttävät näitä palveluita ehkä noin 2,3 kertaa, itse asiassa mainitsemanne yli 75-vuotiaat ihmisetkin 2,9 kertaa. Eli valtaosa käyttäjistä ei ole hyötynyt nykyisestä välikatosta, kolmen kerran jälkeisestä maksuvapautuksesta, mutta sen sijaan merkittävää on, että jos tuleekin yhtäkkiä isompi tarve terveydenhuollolle tai vaikkapa hammashuollolle, niin maksukaton piiriin päätyy uusia palveluita ja kaikkein eniten palveluita tarvitsevat saavat nopeammin kaikki palvelut maksuttomiksi, kun koko maksukatto täyttyy.

Maksujen poistaminen alle sadan miljoonan kysymys

Saarikon mukaan terveyskeskuskäyntien maksuttomuudelle löytyisi terveyspoliittisia perusteluita, mutta valtiovarainministeriön asettamat raamit tulevat vastaan.

Vastaus ei tyydyttänyt Li Anderssonia:

– Ministeri Saarikko, me tiedämme, että terveyskeskusmaksujen poistaminen koko maassa kustantaisi alle 100 miljoonaa euroa. Miten voi olla mahdollista, että kun hallituksella näyttäisi riittävän rahaa tehdä sellaista sote-uudistusta, joka yritysten kermankuorinnan seurauksena voi nostaa kustannuksia jopa miljardeilla euroilla, niin teiltä ei löytynyt rahaa uudistaa asiakasmaksulainsäädäntöä sellaisella tavalla, että kenenkään asema ei olisi heikentynyt?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!