Lehtikuva/Anni Reenpää

Eduskuntavaaleissa ja EU-parlamenttivaaleissa on tulossa isoja muutoksia. Eduskuntavaaleissa saattaa jopa lähes puolet kansanedustajista vaihtua. Paikoista käydään taistelua niin puolueiden välillä kuin puolueissakin.

EU-parlamenttivaaleihin luo jännitettä äärioikeistolaisten, nationalististen ja fasististen ryhmien voimistuminen Euroopassa. Suomi ei ole ulkona tästä kehityksestä, vaikka maahanmuuttajavastaiset perussuomalaiset eivät ole pahimmasta päästä.

Pelko informaatiovaikuttamisesta ei ole perusteetonta. Ääriliikkeet ja näitä tukevat yksittäiset henkilöt hyödyntävät täysimittaisesti ja häikäilemättömästi verkkovaikuttamista.

Yli sata vuotta mallikkaasti toimineen suomalaisen vaalijärjestelmän uskotaan tuottavan vakaan tuloksen. Jokainen ääni lasketaan käsin ja tarkastuslaskenta varmistaa tuloksen aitouden.

Ajan henkeä kuvaa, että ääntenlaskennan viivästymisen synnyttämään somemyrskyynkin varaudutaan. Vaalituloksen epäilysten aiheuttamasta demokratian rapautumisesta on saatu hyviä oppitunteja niin Venäjän kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

ILMOITUS

Oikeusministeriön (OM) vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan neljässä vuodessa on havaittu konkreettisesti, että sosiaalista mediaa pystytään käyttämään epäasialliseen vaalivaikuttamiseen.

Muun muassa presidentinvaaleissa ehdokkaina olleet Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto joutuivat nimettömien tahojen hyökkäyksen kohteeksi.

Myös supo varoitti taannoin omassa katsauksessaan mahdollisesta vaikuttamisesta poliittiseen päätöksentekoon.

Valtiovallan äänestämisaktiivisuutta vauhdittavassa kampanjassa jaetaan tietoa somen uhkista ja mahdollisuuksista äänestäjille, vaaliviranomaisille ja puolueille. OM:n johdolla toteutettu usean ministeriön yhteistyökampanja näkyy myös mediassa.

Suomalaisia kehotetaan suhtautumaan kriittisesti erityisesti verkossa liikkuviin viesteihin, videoihin ja muuhun sisältöön. Rajaa vedetään siten, ettei oikeus sananvapauteen vaarannu.

Suuri vastuu jää väistämättä sosiaalisen median käyttäjille itselleen sekä ehdokkaille ja heidän tukiryhmilleen. Viranomaisten on vaikea estää trollitehtaita syöttämästä valheellista aineistoa. Aineiston paljastamisessa Facebookin on otettava todellista vastuuta.

Myös medialla on työtä kybervaikutusyritysten paljastamisessa.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.