Wikimedia Commons/Parlamento de Andalucía

Perheväkivallan vastaisten lakien kumoaminen ei lopulta ollut kynnyskysymys äärioikeiston Vox-puolueelle.

Espanjan äärioikeiston Vox-puolue teki keskiviikkona sopimuksen kahden muun puolueen kanssa hallituksen muodostamisesta Andalusiassa.

Andalusian aluehallituksen muodostavat konservatiivien kansanpuolue (PP) sekä keskustaoikeiston Ciudadanos. Vox ei tule mukaan hallitukseen, mutta tukee sitä luottamusäänestyksissä.

Yhteistyö äärioikeiston kanssa on erityisen kiusallinen Ciudadanos-puolueelle, joka on luonut itsestään kuvaa modernina ja liberaalina puolueena.

Sopimus on kiusallinen liberaalina esiintyvälle Ciudadanosille.

Niinpä hallitussopu rakennettiin monimutkaisesti niin, ettei Ciudadanos ole suoraan sopimuksessa Voxin kanssa. Sopimuksia tehtiin kaksi. Toisessa Ciudadanos ja PP sopivat hallitusyhteistyöstä, toisessa taas PP sopi Voxin kanssa yhteisistä tavoitteista.

PP:n ja Voxin sopimuksessa on 37 kohtaa. Niissä ei ole mukana etukäteen eniten huomiota herättänyttä kohtaa, jossa vaadittaisiin perheväkivaltaa torjuvien lakien poistamista.

ILMOITUS

Voxin mielestä tällaiset lait suosivat naisia. Vielä tiistaina niiden kumoaminen oli puolueelle kynnyskysymys.

Lähes 100 kansalaisjärjestöä keräsi adressin, jotta perheväkivaltaa vastustavia lakeja ei heikennettäisi.

Sopimukseen ei kirjattu myöskään toista kohtaa, josta Vox on pitänyt kovaa ääntä: vaatimusta siirtolaisten joukkokarkotuksista. Sopimuksessa vaaditaan maahanmuuttoa koskevien nykyisten lakien tiukkaa noudattamista.

Hallitussopimuksen kärkeen on nostettu vähemmän kiistanalaiset asiat työpaikkojen luominen, korruption vastustaminen ja demokratian kunnioittaminen. Puolueet lupaavat myös säilyttää härkätaistelut ja flamencon Andalusiassa.

Demarivalta päättyi

Andalusia on ollut sosiaalidemokraattisen PSOE-puolueen vahvaa kannatusaluetta. Puolue kuitenkin romahti joulukuun alun vaaleissa ja menetti 14 paikkaa 109-paikkaisessa alueparlamentissa.

PSOE säilyi 33 paikallaan yhä suurimpana puolueena, mutta sen paikkaluku ei riittäisi edes yhdessä Podemos-henkisen vasemmiston (Adelante Andalucía) 17 paikan kanssa enemmistöön.

PP:n paikkamääräksi tuli 26 ja Ciudadanosin 21. PP – jonka Juan Manuel Morenosta tulee aluehallituksen pääministeri – menetti 7 paikkaa, kun taas Ciudadanos voitti 12 paikkaa.

Vox, jolla ei aikaisemmin ollut yhtään paikkaa, menestyi vaaleissa jopa ennakoitua paremmin. Se sai 12 paikkaa.

Voxista tuli ensimmäinen äärioikeiston puolue, joka nousi Espanjan edustuselimiin sitten Francisco Francon valtakauden päättymisen 1975. Vox on perustettu vuonna 2013.

Andalusia on väkiluvultaan suurin Espanjan alueista. Siellä on 8,4 miljoonaa asukasta.

Koko Espanjan tasolla istuu Podemosin tukema PSOE:n vähemmistöhallitus. Andalusian hallitussopimus saattaa antaa viitteitä siitä, että perinteinen oikeisto voi olla valmis yhteistyöhön äärioikeiston kanssa myös valtakunnan politiikassa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!