Lehtikuva/Mikko Stig

Maahanmuuttajien tekemiksi epäillyt rikokset nostavat perussuomalaisia.

Ylen torstaina julkaisema mielipidetiedustelusisältää nyt myös Taloustutkimuksen tekemän paikkaennusteen. Se pohjautuu kuuteen tuoreimpaan kannatuskyselyyn. Ennusteen mukaan punavihreä oppositio saisi kolmen kuukauden kuluttua pidettävissä eduskuntavaaleissa yhteensä 26 lisäpaikkaa. Niistä SDP saisi 13, vihreät 10 ja vasemmistoliitto 3.

Demarien paikkamäärä uudessa eduskunnassa olisi 47, vihreiden 25 ja vasemmistoliiton 15. Puhtaan punavihreän hallituksen mahdollisuus on siis vielä kaukana, koska kolmen puolueen yhteinen paikkaluku olisi 87.

Vasemmistoliiton kannatus nousi edellisestä mittauksesta tasan prosenttiyksikön ja oli joulu-tammikuussa 9,5 prosenttia. Kannatus palasi edellisen mittauksen notkahduksen jälkeen tasolle, jolla se oli koko syksyn.

Vielä edellisessä mittauksessa perussuomalaiset oli vasemmistoliiton takana, mutta nyt puolue meni ohi. Se nousi 10,2 prosenttiin, missä lisäkannatusta oli 2,1 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle, että perussuomalaisten kannatuksessa oli kaksi piikkiä. Toinen tuli heti mittausjakson alussa joulukuussa, kun Oulun alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä uutisoitiin. Toinen piikki tuli joulun välipäivinä Helsingin Arabianrannan murhaepäilyn jälkeen.

ILMOITUS

Perussuomalaisia syytetään aiheellisesti yhden asian puolueeksi. Se puhuu vain maahanmuutosta. Toisaalta puolueen kannalta se on järkevää, koska taktiikka toimii.

Keskusta ja kokoomus lähes tasoissa paikoissa

Kun vaaleihin on kolme kuukautta aikaa, kilpa suurimman puolueen paikasta tiivistyy SDP:n ja kokoomuksen väliseksi kamppailuksi. SDP on edelleen kärjessä 21,2 prosentilla, mutta sen kannatus aleni hieman ja 19,6 prosentissa vaanivan kokoomuksen taas kasvoi hitusen.

Suurimman puolueen paikan ratkaisevat kuitenkin eduskuntapaikat. Niissä ero on SDP:n eduksi selvempi. Taloustutkimus ennakoi SDP:n saavan 47 ja kokoomuksen 43 paikkaa uuteen eduskuntaan. Kilvan ratkaisee puolueiden onnistuminen viimeisten paikkojen saamisessa eri vaalipiireissä.

Prosenteissa keskusta on jäänyt selvästi kaksikon jälkeen. Sen kannatus laski edellisestä mittauksesta ja oli nyt 16,1 prosenttia. Puolueelle ennakoidaan selvää 7 paikan tappiota, mutta silti se saisi 42 edustajaa, vain yhden vähemmän kuin kokoomus.

Keskustan ongelma on se, että niin suuri joukko veteraanikansanedustajia jättää eduskunnan. Todellinen vaalitulos voi olla huonompi kun, äänestäjät todella ovat ratkaisujen edessä.

Kuvioita voi vielä sekoittaa ryhmä ”muut”, jolle Taloustutkimus ennakoi 2,1 prosentin kannatusta. Siihen sisältyvät muun muassa Paavo Väyryseen ja Harry Harkimoon henkilöityvät liikkeet. Joku niistä voi jo olla suurempi kuin hallituspuolue siniset, jolle nyt mitattiin tasan yhden prosentin kannatus. Alamäkeä edelliseen tuli 0,5 prosenttiyksikköä.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!