Lehtikuva/Mesut Turan

Yhdistymällä haetaan lisää neuvotteluvoimaa.

Suomessa nähtiin viime vuonna useita ammattiliittojen fuusioita. Kaikkien niiden syyksi kerrottiin neuvotteluvoiman kasvattaminen. Viimeisin toteutuneista fuusioista oli pääosin valtion työntekijöitä edustavan Pardian liittyminen Ammattiliitto Prohon.

Pardian jäsenjärjestöistä ja yhdistyksistä valtaosa eli yli sata siirtyi suoraan Prohon. Sen sijaan Pardiaan kuuluneet Kelan toimihenkilöt perustivat nordealaisten toimihenkilöiden Nousun kanssa uuden ammattiliitto Unionin. Uudella liitolla on noin 9 000 jäsentä.

Pardialaiseen Tekniikan ja Tiedon Toimihenkilöihin aiemmin kuuluneet Meriliikenneohjaajat ja Finavian tekniset siirtyivät Yksityisalojen esimiehet ja Asiantuntijat YTYn jäseniksi.

Pro on toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsenliitto, YTY kuuluu korkeasti koulutettujen keskusjärjestöön Akavaan.

Akavalaisen Tekniikan akateemisten jäsenjärjestöksi Pardiasta siirtyivät Maanmittaushallinnon Diplomi-insinöörit MHDI sekä Valtionhallinnon erityistoimialojen ja tuomioistuinten diplomi-insinöörit VETDI.

ILMOITUS

Valtion maanmittausalan ammattikorkeakoulu- ja opistotekniset VMT siirtyi Insinööriliiton jäsenjärjestöksi ja Kiinteistöalan Tekniset KITE siirtyi Tekniikan Asiantuntija KTK:n jäsenjärjestöksi.

Rautateillä liikettä yli järjestörajojen

Pardian jäsenjärjestönä aiemmin toiminut Rautatiealan Teknisten ja Toimihenkilöiden Liitto RTTL liittyi akavalaiseen Insinööriliittoon. RTTL:n 570 jäsentä työskentelevät pääosin VR-konsernin palveluksessa. Jäsenkunta koostuu diplomi-insinööreistä, insinööreistä, teknikoista ja muista tekniikan alan asiantuntijoista.

SAK:laiset Rautatievirkailijoiden liitto ja Veturimiesten liitto perustivat marraskuun 2018 puolivälissä Rautatiealan Unionin. RAU ry:n jäsenet työskentelevät rautatiealalla veturinkuljettajina, liikenneohjaajina sekä raidealan asiakaspalvelu- ja toimistotehtävissä. Unioniin kuuluu noin 4 000 jäsentä.

Suurin fuusio teollisuudessa

Suurin liittofuusio nähtiin jo viime vuoden alussa. Teollisuusliitto syntyi, kun Metalliliitto, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ja Puuliitto yhdistyivät teollisuuden lähes 220 000 jäsenen jättiliitoksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ilmoitti perustamiskokouksessa, että Paperiliitto on edelleen tervetullut mukaan.