Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kuluttajaliitto on huolissaan hallituksen esityksestä uudeksi asiakasmaksulaiksi ja etenkin sen vaikutuksista Helsingissä.

Pääkaupungissa ei peritä terveyskeskusmaksuja, toisin kuin muissa Suomen kunnissa. Kuluttajaliitto muistuttaa, että Helsingissä on nähty vahvoja sosiaalipoliittisia syitä maksuttomuudelle.

– Tällä on muun muassa pyritty helpottamaan vähävaraisimpien hakeutumista terveydenhuollon palvelujen piiriin. Lain myötä asiakasmaksuista päätettäisiin jatkossa maakunnan tasolla. Tämä johtaisi helposti siihen, että myös Helsingissä ruvetaan perimään terveyskeskusmaksuja, todetaan Kuluttajaliiton pääsihteerin Juha Beurlingin tiedotteessa.

Kuluttajaliiton tavoitteena on maksuton perusterveydenhuolto, mutta toisin on käymässä.

Asiakasmaksuista päätettäisiin jatkossa maakunnan tasolla.

– Myös kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatot olisi tullut hallituksen nyt käsillä olevassa esityksessä yhdistää yhdeksi katoksi sisältäen lääkkeet, hoidot ja käynnit. Nyt siihenkään suuntaan ei edetä.

Vuosittain päätyy yli 300 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua ulosottoon.

– Mikäli lailla pyritään terveyskeskusten asiakkaiden tasavertaiseen kohteluun, eikö Suomella olisi varaa tarjota terveyskeskuspalveluja maksutta kaikkialla Helsingin tapaan ja näin edistää erityisesti vähävaraisimpien terveyttä ja hyvinvointia, kysyy Beurling.