Lehtikuva/Bernd Settnik

Tilastot osoittavat häirinnän ja viharikosten juutalaisia vastaan lisääntyneen useissa maissa. Suomessakin juutalaiset välttelevät symboliensa käyttämistä.

Häirintä ja hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat lisääntyneet niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa. Lokakuussa Pittsburghissa Yhdysvalloissa tapahtunut synagogahyökkäys, joka vaati yhdentoista ihmisen hengen, oli jäävuoren huippu.

FBI:n marraskuussa julkistaman tilaston mukaan viharikokset lisääntyivät vuonna 2017 Yhdysvalloissa 17 prosenttia, mutta nimenomaan juutalaisia ihmisiä tai instituutioita vastaan kohdistuneet viharikokset 37 prosenttia.

Isossa-Britanniassa tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla tapahtui 727 antisemitististä selkkausta, mikä oli toiseksi eniten antisemitismiä vastustavan CST-järjestön reilun 10 vuoden kirjaushistorian aikana. Kärjessä on vuosi 2017.

Ranskassa esitteli pääministeri
Edouard Philippe kristalliyön 80-vuotismuistopäivänä marraskuussa tilastoa, jonka mukaan antisemitistiset selkkaukset lisääntyivät maassa 69 prosentilla tammi-syyskuussa 2018.

Antisemitismin seurauksena juutalaisten muuttoliike Ranskasta Israeliin on viime vuosina kiihtynyt.

ILMOITUS

Unkarissa esiintyy avointa antisemitismiä jopa vaalimainonnassa. Erityisenä vihan kohteena ja keppihevosena siellä on suursijoittaja ja poliittinen aktivisti George Soros.

Kipaa ei
uskalleta käyttää

Antisemitismi näkyy juutalaisten päivittäisessä arjessa. Daavidin tähti tai juutalaisten perinteinen päähine kipa saavat aikaan vihamielisiä kommentteja.

– Eri puolilla Eurooppaa monet eivät käytä näitä symboleja näkyvillä paikoilla, koska he pelkäävät ja heillä on ikäviä kokemuksia siitä, kertoo Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori Riikka Tuori Helsingin yliopistosta.

Tuorillakin on israelilaisia miespuolisia tuttavia, jotka käyttävät Suomeen tullessaan hattua, mutta eivät kipaa, josta heti tunnistetaan juutalaiseksi.

EU-kyselyssä 30 prosentissa vakavimpia häirintätapauksia vastaajat määrittelivät syyllisen äärimuslimiksi.

– Ympäri kaupunkikeskustoja on Suomessakin ollut tarroja, joissa syytetään juutalaisia maailmanvalloitusaikeista. Jutut siitä, miten juutalaisilla on paljon rahaa, ovat yhä olemassa, Tuori mainitsee.

Helsingin juutalainen seurakunta on viime aikoina lisännyt panostuksiaan turvallisuuteen ja kerännyt siihen varoja jäseniltään.

Osa yleistä
vierasvihaa

Äärioikeistoon perehtynyt yhteiskuntatieteiden tohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta arvioi, että juutalaisvastaisuus kytkeytyy osittain oikeistopopulismin ja vierasvihan nousuun.

– Juutalaisvastaisuuteen keskittyvät ryhmät kuuluvat jossain määrin samaan kenttään. Eri ryhmät myös ruokkivat toisiaan. 2000-luvun alusta alkaen äärioikeiston kenttä on jakautunut siten, että osalle ryhmistä ensisijainen vihollinen on islam ja vanhakantaisemmat ryhmät keskittyvät juutalaisvastaisuuteen.

Juutalais- ja islamvastaisuus eivät Kotosen mukaan sulje toisiaan pois. Esimerkiksi Suomen Vastarintaliike vastustaa maahanmuuttoa ja islamin nousua, mutta näkee näidenkin ilmiöiden taustalla kansallisvaltioita horjuttavan juutalaisen eliitin.

Merkittävässä osassa juutalaisiin viime vuosina Euroopassa kohdistuneista viharikoksista syylliset ovat olleet äärimuslimeja. Ilmiö on näkynyt voimakkaasti etenkin Ranskassa. Esimerkiksi kahden iäkkään juutalaisnaisen raaoissa surmissa huhtikuussa 2017 ja maaliskuussa 2018 kummankin tekijä oli muslimitaustainen.

Saksassakin muslimien hyökkäykset juutalaisia vastaan ovat herättäneet huolta. Saksan juutalaisten keskusneuvosto ehdotti äskettäin maahanmuuttajien muslimivastaisuuden kitkemistä koulutuksen avulla.

Juutalaisvastaisuutta myös vasemmalla

Aiemmin tässä kuussa julkaistussa EU:n perusoikeusviraston laajassa kyselyssä 90 prosenttia juutalaisista koki antisemitismin lisääntyneen kotimaassaan ja 28 prosenttia oli itse joutunut juutalaisvastaisen häirinnän kohteeksi viimeisen vuoden aikana. 30 prosentissa vakavimpia häirintätapauksia vastaajat määrittelivät syyllisen äärimuslimiksi, 21 prosentissa vasemmistolaiseksi ja 13 prosentissa oikeistolaiseksi.

– Äärivasemmalla juutalaisvastaisuus liittyy Palestiina-kysymykseen ja Israel-vastaisuuteen, Tommi Kotonen toteaa.

EU-kyselyssä monet juutalaiset kokivat Israelin valtion voimakkaan kritisoimisen jo itsessään antisemitistiseksi. Nämä ovat herkkiä kysymyksiä, jotka jakavat juutalaisia, pohtii Tuori.

– Toisten juutalaisten mielestä Israelin valtiota voi kritisoida ilman, että se olisi antisemitismiä.

Jos osa juutalaisista samaistaa Israel-kritiikin ja antisemitismin, vastaavaan ajatusvirheeseen lankeavat ne, jotka Israelin toimien vuoksi syyllistävät ja häiriköivät keitä tahansa juutalaisia.

Helsingin ja Turun juutalaiset seurakunnat eivät vastanneet Kansan Uutisten kysymyksiin antisemitismin kasvusta Suomessa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!