Lehtikuva/Mandel Ngan

Demokraattien presidenttiehdokkuutta 2016 tavoitellut Sanders sanoi, ettei hän ole aikaisemmin tiennyt hänen kampanjassaan esiintyneestä syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä.

Senaattori Bernie Sanders pyysi keskiviikkona CNN-kanavalla anteeksi ”kaikilta naisilta, jotka ovat kokeneet, ettei heitä ole kohdeltu asiallisesti”. Samalla hän lupasi, että tulevaisuudessa toimitaan paremmin, jos hän ryhtyy tavoittelemaan demokraattien vuoden 2020 presidenttiehdokkuutta.

Sanders vastasi haastattelussaan New York Timesissä keskiviikkona julkaistuun juttuun, jonka mukaan Sandersin vuoden 2016 kampanjassa esiintyi sekä palkkojen epätasa-arvoa että seksuaalista häirintää.

New York Timesin artikkelissa haastateltiin useita entisiä kampanjatyöntekijöitä. Yksi heistä kertoi, että hänet oli buukattu samaan hotellihuoneeseen kolmen tuntemattoman miehen kanssa, toinen taas, että hänen esimiehensä oli työmatkalla hivellyt ”seksuaalisesti” hänen hiuksiaan. Kun nainen valitti ylemmälle tasolle, hänelle naurettiin.

Kohu on erittäin kiusallinen Sandersille.

Palkkaeroista kerrotut esimerkit olivat räikeitä. Yksi naistyöntekijä kertoi, että hänelle oli maksettu 2 400 dollarin kuukausipalkkaa, kun hänen alaisenaan toimineelle nuoremmalle miehelle oli maksettu 5 000 dollaria kuussa. Kun nainen valitti asiasta, hänen palkkansa korotettiin samalle tasolle.

Verkkolehti Politico kertoi jo viime sunnuntaina, että yli 20 Sandersin kampanjan entistä nais- ja miestyöntekijää oli kirjoittanut kirjeen, jossa pyydettiin tapaamista Sandersin ja hänen läheisimpien avustajiensa kanssa. He halusivat puhua vuoden 2016 kampanjassa tapahtuneesta ”seksuaalisesta väkivallasta ja häirinnästä”, jotta sitä voitaisiin välttää tulevaisuudessa.

ILMOITUS

Kirjettä ei ollut tarkoitettu julkisuuteen, mutta allekirjoittajat vahvistivat Politicolle, että sellainen oli lähetetty.

Koulutusta ja kuuma linja

Kohu on erittäin kiusallinen Sandersille, ja hänen mahdollinen tuleva ehdokkuutensa voi riippua siitä, miten hän tilanteen hoitaa. Kukaan ei ole syyttänyt Sandersia itseään väärinkäytöksistä, mutta kysymys kuuluu, onko hän ollut asiasta tietoinen ja vaiennut.

CNN haastattelussa Sanders vastasi, ettei hän ole tiennyt asiasta aikaisemmin. Sanders sanoi, että hän oli kampanjan aikana kiireinen kiertäessään maata.

Sanders sanoi myöntävänsä, ettei nykytiedon valossa henkilöstöpolitiikassa kaikki mennyt hyvin, ettei epäkunnioittavasti kohdeltujen naisten valituksiin vastattu riittävästi eikä seksuaaliseen häirintään puututtu tarpeeksi tehokkaasti.

Sandersin mukaan kampanjan alkuvaihe oli kaoottinen, kun palkatun henkilöstön määrä kohosi nopeasti kourallisesta yli tuhanteen.

Sandersin kampanjaa 2016 johtanut Jeff Weaver sanoi New York Timesille, että seksuaaliseen ahdisteluun syyllistyneitä ”ei pyydetä uudestaan mukaan” kampanjointiin.

Sanders sanoi CNN:lle myös, että hänen senaattorikampanjassaan viime vuonna oli järjestetty pakollinen koulutus kaikille palkatuille ja vapaaehtoisille työntekijöille seksuaalisen häirinnän ja syrjinnän estämiseksi. Lisäksi oli toiminnassa riippumattoman yhtiön hoitama kuuma linja, johon saattoi raportoida, jos seksuaalista häirintää esiintyi.