Lehtikuva/Philip Fong

Ilmastonmuutoksen tuoma uhka näyttää täyttäneen ihmisten päät niin täydellisen yksipuolisesti, että ei huomata sen selän takana piilossa olevaa suurta ja nopeampaa ihmiskunnan uhkaa. Tämä piilossa lymyilevä ja nopeasti laajeneva kärsimyksien aiheuttaja ja maailmaa sekoittava vaara on väestönkasvu.

YK on tehnyt erilaisia väestönkasvuennusteita. Ennusteista huonoin lupaa kahden prosentin kasvua, ja tällä vauhdilla maailmassa olisi vuonna 2050 lähes 18 miljardia asukasta, kun nyt on noin 9 miljardia.

Joka tapauksessa muutos on suuri ja tapahtuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa. Hallitsemattomasta väestönkasvusta on tullut vakava ympäristöriski, joka uhkaa lopulta koko maapallon ekologista järjestelmää, ja se aiheuttaa eettisiä ongelmia, kun taistellaan ihmisten henkiinjäämisestä.

Ruuan puute uhkaa, vedestä ehkä tullaan käymään sotia. Ihmisten vaellus valtiosta toiseen ruuan perässä tulee aiheuttamaan rasistisia mellakoita vastaanottajamaissa.

Pentti Linkolalle väestönkasvu on suuri huolen aihe. Jos ihmismäärä kaksinkertaistuisi, hän suosittelee, ettei millekään tuhoalueelle tulisi lähettää apua. Kovaa puhetta, mutta jos ihmismäärä kaksinkertaistuisi, myös nälkään kuoleminen olisi hyvin todennäköistä.

Taisto Levo
Alastaro