Lehtikuva/Roni Lehti

Julkisen alan liittojen puheenjohtajat ovat pettyneitä Juha Sipilän (kesk) hallituksen yritykseen neuvotella sopimuksia työmarkkinajärjestöjen puolesta.

– Vuosi 2018 oli työmarkkinoilla aika hektistä aikaa. Kuten hyväksi on jo aiemmin havaittu, asioista olisi kannattanut yrittää alusta alkaen sopia kolmikantaisesti. Ei kannata lähteä soitellen sotaan, Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

– Yhtäkkiä jostakin nurkan takaa, hallituksen suunnalta, tuli sellaisia kuvitelmia, että tehkää vain työnne ja olkaa hiljaa, Paavola ihmettelee edelleen.

Hallitus yritti sanelupolitiikkaa

Myös Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineelle jäi tästä vuodesta mieleen työntekijöiden rankka kohtelu.

– Tämä on ollut sanelupolitiikkaa. Maan hallitus on halunnut nujertaa palkansaajat ja saada omistajien ja työnantajien äänen voimakkaasti kuuluviin.

ILMOITUS

Erityisen pettynyt Niemi-Laine on hallituksen yritykseen leikata ja heikentää työsopimuslakia uudella lainsäädännöllä.

– Hallitus yritti saada työnantajatkin taakseen. Ainakin Kuntatyönantajat tiedustelivat hallitukselta, pitäisiköhän työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen sopia asioista yhdessä.

Niemi-Laineen mielestä hallituksen yrittämällä tavalla ei voida rakentaa kaikille yhdenvertaista yhteiskuntaa.

– Hallituksen yritykset synnyttivät poliittiset lakot, jotka eivät olleet työnantajaa kohtaan suunnattuja työtaisteluja.

Aktiivimalli ei aina toimi

Silja Paavolan mielestä aktiivimalli ei ole kaikkein järkevin tapa työttömyyden hoitoon.

– Jos yhteiskunta toimii niin, että se lakkauttaa toimintoja maaseudulta, kaikilla ei ole varaa eikä mahdollisuuksiakaan muuttaa työn perässä. Ei jo päihinsä saanutta ihmistä pidä uudelleen lyödä.

Superin ja JHL:n sopimukset päättyvät vuoden 2020 maaliskuussa.

– Kunta-alalla neuvottelutoiminta lähtee jo hiljalleen käyntiin. Tässä vaiheessa liikumme tunnustelupuolella, Niemi-Laine kertoo.

JHL:ssä kevään iso asia on valmistautuminen eduskuntavaaleihin.

– Työ vaaleja varten on jo käynnistynyt. Tulemme tekemään töitä sellaisen hallituskoalition ja sellaisten puolueiden puolesta, jotka pitävät huolta palkansaajien asioista.

Takana rankka vuosi

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kuvailee päättyvää työmarkkinavuotta hurlumheiksi ja sekamelskaksi.

Lehtonen muistelee, että vuoden alussa järjestetty aktiivimallin vastainen mielenosoitus kärjisti työmarkkinaosapuolten välejä. Hänen mukaansa koko tätä vuotta on varjostanut Sipilän hallituksesta huokuva epäluottamus.

– Syyllisiä eivät ole olleet työmarkkinaosapuolet, vaan Sipilän hallitus, joka esimerkiksi petti kiky-lupauksensa. Mitä lähemmäs kesää tultiin, sitä korkeammalle nousi Suomen Yrittäjien rooli tässä kaikessa.

Lehtosen mielestä Suomea voidaan viedä eteenpäin vain sopimisella ja luottamuksen kulttuurilla.

– Se piti nyt vain hakea vähän rankemman kautta.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin edunvalvontajohtaja Jaana Ylitalo kuvailee päättyvää työmarkkinavuotta rankaksi.

– Vuosi on ollut työntäyteinen. Jo viime vuoden syksyllä alkanut neuvottelukierros alkaa olla valmiina. Suurin osa neuvotteluista hoidettiin tänä vuonna. Yksi sopimus päättyy tämän vuoden lopussa. Jos siihen löytyy ratkaisu ennen joulua, saamme tämän vuoden pakettiin.

Pamin sopimukset ovat voimassa 24 kuukautta. Ensimmäiset neuvottelut aloitetaan ensi vuoden syksyllä.