Selfiemuru

Muru

5-vuotias italian vesikoira, asuu Helsingin Tapanilassa, harrastaa jäniksiä ja hajuja.

Olet koira Helsingistä, paikallisesti tunnettu karkulainen ja esiintynyt hiljattain Tapanilan Tuuli -nimisen julkaisun merkittäviä koira-asukkaita käsittelevässä numerossa. Miksi teen paikallislehtimäistä haastattelua sinusta Kansan Uutisiin?

– Pidän jäniksistä. Erityisesti heidän tuoksustaan ja tavastaan juosta minua karkuun. Olen saanut joskus kiinni sellaisen. Ehkä siksi?

Tunnustan, ettet ollut ensimmäinen vaihtoehto tälle juttupaikalle. Yritin saada haastateltavaksi useampaakin julkkiskoiraa, mutta he halusivat pysyä poliittisesti sitoutumattomina. Mikä on sinun suhteesi vasemmistolaisuuteen?

– Merkkaan pylväät ja roskikset nostamalla vasenta takajalkaani. Politiikasta en ymmärrä mitään, mutta kerran emäntäni tuohtui syötyäni tarjolle jätetyn pellillisen herkullisia pipareita. Tuolloin hän kutsui minua joksikin Sipiläksi. Ymmärsin sen liittyvän jollakin tavalla politiikkaan.

Syy, miksi lähestyn sinua juuri nyt, on tietenkin lähestyvä uusi vuosi juhlintoineen. Mitä mieltä olet ihmisten tavasta viettää sitä erilaisia pommeja sekä raketteja paukutellen?

– Tiedätkö, että kuuloni on noin neljä kertaa parempi kuin ihmisellä? Ja koska elän koiran elämää, en seuraa kelloa tai kalenteria. Ihmisen uusi vuosi tuntuu minusta joka kerta siltä kuin taivas putoaisi niskaani. Se, että ihmiset eivät välitä lajimme kokemuksista, kertoo jotain teidän empatiakyvystänne.

”Kuinka jänisten käy?”

Ihmistä syytetään myös planeettamme tuhoamisesta. Kuinka ilmastonmuutos on vaikuttanut elämääsi?

– Perimästäni johtuen viihdyn lämmössä, mutta myös monenlaisissa muissa olosuhteissa. Olen kuitenkin huolissani lajitovereistani Italiassa. Kuinka heidän käy, jos ilmasto kuumenee liikaa? Meidän turkkimme on paksu, eikä se irtoa itsekseen. Jos ihminen läkähtyy kuumuuteen, hän ei jaksa huolehtia turkkimme leikkaamisesta, jolloin mekin läkähdymme. Ja kuinka jänisten käy?

Sinua kutsutaan ihmisen parhaaksi ystäväksi. Mikä on sinun suhteesi ihmisiin?

– Pidän kaikista ihmisistä, mutta toivoisin ettette peseytyisi ja hajustaisi itseänne liikaa. Parasta ihmisessä on luonnolliset tuoksut ja rapsutussormeen leikkaamatta jätetty kynsi. Erityisesti pidän ihmisistä, jotka tarjoavat minulle makkaraa.

Olemme eläneet kiinalaisessa horoskoopissa koiran vuotta. Onko tämä vuosi kohdellut sinua hyvin? Miltä tuleva vuosi näyttää koiran silmin?

– Minulla on huono näkö, joten tarkastelen maailmaa nenäni avulla. Tämä vuosi tuoksui mahtavalta: runsas omenasato houkutteli pihallemme ihania, pulleita rottia ja sain pyöriä useita kertoja mätänevien linnunraatojen päällä. Toivon tulevalta vuodelta tietenkin vähintään samaa.

Muru

5-vuotias italian vesikoira, asuu Helsingin Tapanilassa, harrastaa jäniksiä ja hajuja.