IFRC/Palang Merah

Tsunamivaroitukset ovat yhä voimassa Länsi-Jaavalla Indonesiassa – Suomen Punainen Risti on valmiudessa auttamaan.

Yli 500 Indonesian Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista jatkaa pelastustöitä ja hätäavun antamista Länsi-Jaavalla Indonesiassa. Paikalliset viranomaiset varoittavat uuden tsunamin vaarasta. Jos uusi tuhoisa hyökyaalto iskisi rantaan, olisi Suomen Punainen Risti valmiudessa auttamaan lyhyelläkin varoitusajalla, kerrotaan järjestön tiedotteessa.

Länsi-Jaavan rannikolle viime lauantaina iskeneen tsunamin tiedetään aiheuttaneen ainakin 430 ihmisen kuoleman. Loukkaantuneita on lähes 1 500 ja kadonneita160.

Noin 16 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Lisäksi ainakin 882 taloa ja 73 hotellia on pahoin vahingoittunut.

Noin 16 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Punainen Risti auttaa tuhoalueella

Toistaiseksi Indonesian viranomaiset yhdessä Indonesian Punainen Ristin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa pystyvät itse vastamaan avun tarpeeseen, eikä kansainvälistä avunpyyntöä ole esitetty. Kansainvälinen Punainen Risti tukee taloudellisesti Indonesian avustustyötä.

Tähän mennessä Punainen Risti on toimittanut alueelle muun muassa lääkintähenkilöstöä, ortopedisen erikoislääkäreiden tiimin, 2 helikopteria, 24 ambulanssia, 14 rekallista vettä, 5 siirrettävää terveysasemaa, lääkintätarvikkeita, vilttejä, pressuja ja hygieniatarvikkeita.

ILMOITUS

Yhteensä yli 500 Indonesian Punaisen Ristin työntekijää ja vapaaehtoista auttaa evakuoinneissa, raivaustöissä, ja kadonneiden etsinnöissä sekä antaa ensiapua ja henkistä tukea paikallisille asukkaille.

Viranomaiset nostivat hälytystasoa

Indonesian hallitus nosti torstaina alueen hälytystason oranssiksi, mikä tarkoittaa sitä, että tulivuoren aktiivisuustaso on nousussa. Ihmisiä varoitetaan vaarallisista aalloista ja kehotetaan pysymään poissa rannikolta.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi uskoo, että varoitusten ja hyvän varautumisen vuoksi mahdollisen uuden tsunamin henkilövahingot voisivat jäädä suhteellisen pieniksi.

Kuitenkin, jos uusi hyökyaalto tekisi tuhojaan, olisi Suomen Punainen Risti valmiudessa auttamaan lyhyelläkin varoitusajalla.

– Suomen Punaisella Ristillä on tällä hetkellä kaksi logistiikan alan avustustyöntekijää Sulawesin alueella Indonesiassa, ja he voivat tarvittaessa auttaa Indonesian Punaisen Ristin työntekijöitä ja vapaaehtoisia, kertoo Löövi.

– Lisäksi Suomen Punaisen Ristin nopeista yksiköistä ovat lähtövalmiudessa evakuointisairaala, terveysasema sekä logistiikka- ja viestiliikenneyksiköt. Nopean toiminnan yksiköihin on koulutettu 600 Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijää.

Suurkatastrofin varalta SPR:llä on myös keräysvalmius, johon tarvittaessa pyydetään eri puolilta maata mahdollisimman paljon tavallisia vapaaehtoisia mukaan auttamaan.

– Paras tapa tässä vaiheessa on tukea rahallisesti SPR:n katastrofirahaston kautta Indonesian Punaisen Ristin operaatiota, Kalle Löövi sanoo tiedotteessa.