Åke Lindmanin ohjaamassa, vapaasti tosipohjaisessa historiallisessa seikkailudraamassa Lapin kullan kimallus (1999) kultakuume iskee 1860- ja 1870-lukujen vaihteessa. Entiset merimiehet (Vesa Vierikko ja Pirkka-Pekka Petelius) tekevät Ivalojoesta merkittävän löydön, edessä on suomalainen versio Kalifornian tarunhohtoisesta kultaryntäyksestä.

Päähenkilöksi nousevan Jakob Ervastin (Vierikko) hahmosta piirtyy vivahteikas muotokuva yritteliäästä, suomalaisen sisun eteenpäin ajamasta kansanmiehestä.

Ervast ei ole liikkeellä pelkkää ahneuttaan. Kotitorppa on menossa alta, joten lähtö pohjoiseen on osittain pakon sanelema – mitä nyt oma kulta (Kaija Pakarinen) vähän jarruttelee.

Ketään kullan kimallus ei varsinaisesti sokaise, vaikka huijausyrityksiä ja röyhkeitä välistävetoja tapahtuukin. Pientä ironiaa on siinä, että leffan rötösherran manttelin saa harteilleen Lasse Pöystin sutkisti tulkitsema kruununvouti Planting.

Lapin kullan kimallus tarjoaa sopuisasti viihdyttävän parituntisen aineellisen onnen etsinnän pohjalta ja valmiiksi komeissa maisemissa. Henkilöhahmoissa on mukavasti särmää. Värikästä tyyppien kirjoa fyysistää meikäläisittäin nimekäs näyttelijäkaarti. Edellä mainittujen lisäksi rooleissa nähdään muun muassa Martti Suosalo, Minna Turunen ja Ville Haapasalo.

Lapin kullan kimallus. TV1 maanantaina 24.12. klo 21.00. Areena.