Erittäin hyvän kansainvälisen vastaanoton saanut Hymyilevä mies (2016) on sympaattinen draamakomedia, yksi viime vuosien parhaista kotimaisista elokuvista. Ohjaaja Juho Kuosmanen on tehnyt käsikirjoituksen yhdessä Mikko Myllylahden kanssa.

Elokuvan valtteina ovat tosipohjaisten tapahtumien inspiroima tarina sekä Jarkko Lahden roolityö – Lahti esittää ammattinyrkkeilymme suuriin nimiin kuuluvaa Olli Mäkeä. Näköisyydessä löytyy, mutta se on vasta pintaa. Lahti on saanut rooliinsa vähäeleisyydessään nautittavan otteen, siinä voi aistia kaikuja Buster Keatonista.

Tuloksena on verraton muotokuva aikansa suomalaisesta huippu-urheilijasta, joka ei egollaan pullistele tai vaivojaan valittele. Taikasanoja ovat vaatimattomuus, herkkyys ja hiljaisuus.

Myös genre-mielessä Hymyilevä mies pärjää hyvin, sillä nyrkkeilyä käsittelevien elokuvien joukossa se on pieni helmi, oiva vastinpari Martin Scorsesen filmille Kuin raivo härkä (1980).

Mäki tunnettiin ”Kokkolan leipurina” ja kommunistina. Poliittinen puoli kuitataan ohimennen, tarinan intressit ovat muualla. Elokuva keskittyy promoottori-legenda Elis Askin (mainio Eero Milonoff) junailemaan, elokuussa 1962 Olympiastadionilla käytyyn MM-otteluun.

ILMOITUS

Koska matsi loppui lyhyeen, elokuvan urheilullinen puoli keskittyy harjoitteluvaiheeseen. Siihen myös liittyy leffan ei-urheilullinen puoli ja koko tarinan ydin.

Tarkasti ottaen Hymyilevä mies on rakkausfilmi urheilun varjossa – varsinaisen tyrmäyskoukun tarjoaa amorin nuoli. Siinä on tehoa, sillä Olli ja Raija (Oona Airola) menevät kihloihin ottelupäivänä.

J-P Passin mustavalkokuvaus tavoittaa komeasti ajan ilmeen. Hymyilevässä miehessä on aineksia kelpo pastissiksi, mieleen tulevat 1960-luvun tsekkoslovakialaisen uuden aallon mestarit Milos Forman ja Jiri Menzel.

Hieman samassa hengessä realistinen, romanttinen ja runollinen takaavat yhteisrintamana avarat raamit hauskalle ja koskettavalle elokuvalle, jota sävyttää tärkeiltä osin arkisiin sattumuksiin herkkävainuisesti reagoiva humoristisuus.

Kotikatsomo: Hymyilevä mies. TV1 su 23.12. klo 21.10, ti 25.12. klo 23.00. Areena.