IPS/Arbetet Globla/Yonna Waltersson

Filippiinit

Saarivaltio Kaakkois-Aasiassa

Asukkaita 107 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 21,6 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 95,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 116/188

(Lähde: YK)

Presidentti Duterte on haastettu Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten käynnistämä sota huumeita vastaan on vaatinut tuhansia kuolonuhreja. Lorena Villanueva ja Emy Pagaduan menettivät poikansa. Nyt he vaativat presidenttiä vastuuseen murhista.

Duterte lupasi vaalikampanjansa aikana, että Filippiinien huumeongelma ratkaistaan tappamalla 100 000 rikollista. Sota huumeita vastaan alkoi 2016, ja siinä on virallisen tiedon mukaan ammuttu noin 5 000 ihmistä. Paikalliset ihmisoikeusjärjestöt sanovat, että murhattuja on yli 20 000.

Viranomaisten mukaan kaikki tapetut vastustivat väkivaltaisesti pidätystä. Murhattujen ja vangittujen joukossa on kuitenkin myös ammattiyhdistysaktiiveja, ihmisoikeusjuristeja ja poliitikkoja. Maahan on pesiytynyt pelon ilmapiiri. Kuka tahansa voi antaa ilmi kenet hyvänsä, eikä väitteitä tarkisteta.

ILMOITUS

Tappokiintiöitä ja tapporahaa

Villanueva ja Pagaduan asuvat Manilan metropolialueella sijaitsevassa Caloocanin kaupungissa, jossa huumesota vaatii uhreja päivittäin. Duterten vastustajien mielestä surmat keskittyvät vähävaraisten asuinalueille, koska köyhien on vaikea hakea oikeutta ja heidät voi tappaa ilman pelkoa seuraamuksista.

– Huumekauppiaat ovat turvassa. Vain meitä köyhiä otetaan hengiltä, Villanueva sanoo.

Machris Cabreros, joka kuuluu demokraattisen sosialistipuolueen johtajiin, kuvailee toimintaa, jolla poliisit keräävät nimiä tappolistoihinsa: ”Poliisi kolkuttaa ovelle ja esittää kolme kysymystä: käyttääkö kukaan perheestänne huumeita, käyttääkö joku sukulainen tai naapuri huumeita, ryhdyttekö yhteistyöhön kanssamme?”

Cabrerosin mukaan poliiseilla on tappokiintiöt, ja Amnesty Internationalin keväällä julkaistu raportti kertoo, että murhatuista maksetaan tapporahaa. Ampuja saa uhrista riippuen 130–250 euroa.

Tappajat hurauttavat moottoripyörällä köyhään kaupunginosaan, iskevät lennosta ja karauttavat karkuun.

– Yksi ajaa ja toinen ampuu, Villanueva ja Pagaduan sanovat.

Heidän poikansa ammuttiin kadulle joulupäivänä kaksi vuotta sitten. Äidit luulivat laukauksia ilotulitukseksi. Ray Justin Villanueva oli 21-vuotias, Ramil Pagaduan 16.

Iloton joulu

Poikansa kuoleman jälkeen Lorena Villanueva on luopunut työstään ja omistautunut vielä hengissä olevien lasten suojelemiselle. Murhatut ovat useimmiten nuoria.

Villanueva ja Pagaduan kuuluvat naisryhmään, joka on haastanut presidentti Duterten Haagin kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Alustavat tutkimukset on aloitettu, ja ryhmä toivoo, että joku joutuu vastuuseen murhista.

– Me haluamme oikeutta, Pagaduan sanoo.

– Rukoilen joka yö, että jollain olisi rohkeutta tulla esiin ja kertoa, ketkä murhasivat poikamme, Villanueva jatkaa.

Presidentti Duterte on myöntänyt laittomat surmat, mikä saattaa antaa tutkimukselle lisää painoa. Sen ei kuitenkaan uskota vähentävän murhia.

Filippiineillä joulu on suuri juhla, johon valmistautuminen alkaa jo syyskuussa. Näitä naisia odottaa nyt erilainen joulu.

– Joulupäivän vietämme hautausmaalla. Joulujuhlassa ei ole enää iloa, Pagaduan huokaa.

Englanninkielinen versio

Filippiinit

Saarivaltio Kaakkois-Aasiassa

Asukkaita 107 miljoonaa

Kansallisen köyhyysrajan alla 21,6 % (2015)

Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 95,4 %

Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 116/188

(Lähde: YK)